Jag vill se fler dödströtta prinsessor

Kronprinsessan Victoria kämpar med sina tunga ögonlock - som så många andra nyblivna mammor.

Kronprinsessan Victoria gjorde sitt första officiella uppdrag i förra veckan – mindre än en månad efter förlossningen. Majoriteten mammor är föräldralediga längre än så (men så har de flesta av oss också en annan typ av jobb). Come­backen bestod i att närvara under en föreläsning av FN:s general­sekreterare Ban Ki-Moon i Stockholms stadshus.

En del tidningar valde att fokusera på kronprinsessans guldfärgade kappa medan andra vinklade på en kort videosekvens där kronprinsessan sitter i publiken och håller på att somna. Aftonbladet hör till de sistnämnda.

Ett kort klipp med rubriken ”Kämpar – för att hålla sig vaken” och tre bilder på en väldigt trött kronprinsessa fick dock vissa läsare att gå i taket.

Kommentarerna på Facebook överlappade varandra: ”Dålig stil att visa henne så här”, ”Vilken ­småbarnsmamma är inte trött på dagen. Lågt”, ”Typiskt Aftonbladet, så djävla lågt av er att publicera detta. Förutom att hon är kunglig är hon människa, behandla henne som det”. Inläggen fick massor med ­gillamarkeringar och reportern (läs: undertecknad) fick desto färre.

För mig var vinkeln solklar – att visa det fina i att kronprinsessan är som vilken småbarnsmamma som helst: helt vidrigt dödstrött. Att för en gångs skull få se något äkta och inte bara en signatur­frisyr med guldfärgad kappa. För er som inte visste: det är nämligen inte bara jättejobbigt att vara nyförlöst mamma och samtidigt försöka stråla – det är också ­ganska onaturligt.

Även om kunglig medie­bevakning skiljer sig från övrig – i kungasammanhang är det ingen som ifrågasätter det orimliga i att ägna timmar åt spekulationer kring huruvida prinsessan Sofia kommer att göra en Kate Middleton och själv visa upp den ny­födda ”alldeles strålande fräsch” – så går föreställningen om perfektion kring nyblivna prinsessmödrar hand i hand med övrig medie­rapportering kring graviditeter och förlossningar.

Rubriker som ”Så blev hon av med gravidkilona” och ”Mamman behåller sitt sexpack trots att hon är gravid” vinner lätt över innehåll som handlar om foglossning, kraftiga humörsvängningar, ­hemorrojder och brutal trötthet.

Inte konstigt att delar av sam­hället tror att en gravid kvinna ska kunna prestera precis som vanligt under nio månader fram till dagen D – för att därefter snabbt komma tillbaka som sitt vanliga jag.

Det var just därför som det var så ­befriande att få se hur kronprinsessan gång på gång misslyckades med att hålla ­ögonen ­öppna. Att ­inte ens hon, trots blått blod och diamanter i öronen, kommer undan bebis­tidens sömnbrist - och att det är helt okej att visa det.

Ren underhållning

På söndagskvällen fylldes alla sociala flöden plötsligt av hashtaggen #Panama­Papers och den historiska läckan. Bästa klippet hittills är det när Islands stats­minister bara reser sig upp och går – mitt under intervjun med SVT:s reporter. Se inslaget här om du missat.

Dopdags

Prins Oscar Carl Olof kom med storken 2 mars 2016.

På tal om kungligt: Nu har hovet bestämt datum för lillprinsens dop. Den 27 maj blir det högtidligt i Slottskyrkan när prinsen döps till Oscar Carl Olof. Jag väntar på min inbjudan.