Bara erkänn att ni hade fel - det är rätt och lätt

Både Åsa Romson och Mehmet Kaplan har fått kritik för uttalanden på sistone - men ingen av dem vill erkänna sina fel.

Hur svårt kan det vara att säga att man har fel?

Jättesvårt, verkar det som.

I måndags lämnade ­bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) regeringen. Främsta orsaken var ett uttalande på ett filmklipp från 2009 där Kaplan jämförde Israels behandling av palestinier med nazisternas agerande mot ­judarna på 1930-talet.

Det finns all anledning att kritisera Israel för ­bosättningar, murbygge och allmänna trakasserier av palestinierna. Men de bränner inte ner deras butiker och moskéer, tycker att de är genetiskt degenererade, förbjuder dem att utöva vissa yrken eller tvingar dem att gå med ett ­märke på kläderna som visar att de är palestinier.

Hur lätt hade det inte varit för Kaplan att bara säga att det var dumt sagt. Och påtala att det han egentligen ville ha sagt var något helt annat.

Men så lättvindigt ville ­Mehmet Kaplan inte överge sitt uttalande. Han bad inte om ursäkt, han sa inte att det var dumt. Han sa att det var ett försök att visa att ­historien upprepar sig.

- Jag visade bland ­annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och anti­semitism kan ta sig ­väldigt lika, obehagliga uttryck, sade Kaplan.

Jaha, men varför sa du inte det om det var det du menade, Kaplan?

Dagen efter att Kaplan lämnat regeringen med en fallskärm på 1,5 miljoner i bagaget kallade språkröret Åsa Romson terrorattackerna i USA i september 2001 som krävde 2 996 männi­skoliv för ”11 september-olyckorna” i SVT:s morgonsoffa.

Attentaten var inga olyckor. De var ytterst välplanerade attacker som förberetts i månader.

När Romson senare, i Aftonbladets morgon-tv, försökte förklara sig tog hon inte den enklaste ­vägen. Hon sa inte att det råkade bli fel. I stället sade hon:

- Olyckan är att vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och kring hur samhället växer med olika religioner sida vid sida och den ­diskriminering som kom.

Nej, det var inte ”11 september­olyckan”. Den olyckan har pågått mycket, mycket längre tid. Diskri­minering uppfanns inte 2001 om ­någon trodde det.

Människan är tyvärr inte en perfekt varelse. Vi gör fel hela ­tiden. Lyckligtvis är felen oftast bagatellartade.

Lika lätt som det är att göra fel, lika lätt är det att be om ursäkt. Det borde både Kaplan och Romson lära sig. Men i stället håller de fast vid uttalanden och kommer med krystade förklaringar som förstorar och sprider dumheterna.

Kontraproduktivt. Särskilt när det är så lätt att säga ”förlåt, det blev fel”.

5 saker att hålla koll på i veckan

Veckans KU-utfrågningar

KU:s granskningar av den nya och gamla regeringen fortsätter med nya utfrågningar i KU. Försvarsminister Hultqvist (S) ska svara på frågor om ett nytt radarsystem, förra infrastrukturministen Elmsäter-Svärd (M) om inköp av helikoptrar och statsminister Löfven om diverse.

Rysligt jubileum

Vid midnatt mot tisdag är det 30 år sedan kärnkraft­verket Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen exploderade med förödande konsekvenser. Ett radioaktivt regn drabbade delar av östra Sverige och först trodde ansvariga att det kom från Forsmark. Nu av-vecklas kärnkraften i Sverige.

Kungen fyller 70

Carl XVI Gustaf fyller 70 år på Valborgsmässoafton och det firas under hela veckan på olika sätt. Men själva dagen är mycket späckad med bland annat folkets hyllning och sång på Lejonbacken, kortege till Stadshuset för lunch, mottagning på slottet och en bankett i Slottets rikssal.

Nu ska det marscheras

Om en vecka är det 1 maj och arbetarrörelsen ger sig ut på gatorna. Statsminister ­Stefan Löfven (S) talar i Göteborg, finansminister Magdalena Andersson (S) i Umeå och vänsterledaren Jonas Sjöstedt (V) i Lund och Malmö. Det brukar sällan sägas något intressant.

En ny fransk revolution

Nästa år blir det revolution i de franska skolböckerna. Bland annat kommer en del för svenskar ovanliga tecken att försvinna. Men ord ändrar också stavning. Exempelvis kommer löken i den gratinerade franska löksoppan stavas ”ognon” i stället för ”oignon”. Debatten rasar, såklart.