Lena Mellin: Därför hoppar Jämtin av

Efterträdaren får ingen lätt uppgift

BLIDÖ. Att Carin Jämtin slutar som partisekreterare är inte oväntat.

Minskat förtroende mellan henne och Stefan Löfven liksom besvikelse över att det inte blev något ministerjobb är några av orsakerna.

Under Almedalsveckan i juli kunde Carin Jämtin inte svara på om hon skulle vara partisekreterare i valet 2018. Några dagar tidigare svarade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven så här på samma fråga:

– Vi ska gå in i valrörelsen med det starkaste manskapet vi har och där är Carin Jämtin en viktig del.

Han svarade alltså nej. Men på ett elegant sätt.

I förmiddags kom det definitiva beskedet. Jämtin slutar som partisekreterare och blir, i alla fall inledningsvis, riksdagsledamot. Hennes efterträdare utses om elva dagar.

Det är, i alla fall på ytan, ganska odramatiskt. Carin Jämtin har haft uppdraget i fem år och lett en valrörelse. Att begära att hon skulle upprepa det vore i det närmaste omänskligt. Partisekreterare slits ut snabbare än till och med partiledarna.

Men det finns uppgifter som tyder på att avgången inte kom fullt lika frivillig som den först kan verka. Stefan Löfven och Carin Jämtin hade inledningsvis en mycket tät relation. Men sedan uppges den ha svalnat.

Ett exempel. När V-ledaren Jonas Sjöstedt fyllde 50 häromåret anlände Löfven tillsammans med dåvarande riksdagsledamoten Veronica Palm till födelsedagsmottagningen med det som uppgavs vara Socialdemokraternas present. En dryg halvtimme senare dök Carin Jämtin upp med något som också skulle vara S-presenten.

Har hållit stridslystna på mattan

Enligt ett flertal källor blev Jämtin också mycket besviken när hon inte blev utrikesminister efter valet 2014. När Margot Wallström plötsligt kastades in i valrörelsens slutskede förstod hon att det var kört.

Dessutom var det alltså enligt Stefan Löfven bestämt redan den 1 juli att Jämtin skulle försvinna från partikansliet. Det har alltså varit på gång under en längre tid.

Partisekreteraren är partiernas grovstädare. Alla problem passerar hens bord. Men Carin Jämtin har lyckats att hålla de vanligen så stridslystna falangerna inom partiet på mattan. På den fronten har det varit väldigt lugnt under Jämtins år på posten.

Desto mer rabalder var det under Håkan Juholts tio månader som S-ledare. Det ledde till Carin Jämtins mandomsprov, att avsätta honom och skaka fram en ersättare. Det gick och det fick Jämtin också mycket beröm för.

Måste lyfta S

På kort tid måste Stefan Löfven nu skaka fram två dugliga kvinnor. Den nya gymnasieministern måste vara kvinna för annars består regeringen till mer än hälften av män.

Den nya partisekreteraren måste också vara kvinna. Något annat duger inte för ett feministiskt parti i en uttalat feministisk regering eftersom partiledaren är man. Så har det med enstaka undantag fungerat sedan Marita Ulvskog var partisekreterare.

Jämtins efterträdare får ingen lätt uppgift. På bara 20 månader ska hon lägga upp planerna för en valrörelse som helst ska lyfta Socialdemokraterna ur den opinionsmässiga träskmark det befunnit sig under våren. Valrörelsen drar igång på senvåren 2018 och därefter finns inte utrymme för några större förändringar.

Hon ska dessutom göra det i ett parti som fortfarande är lite kuschat av två valförluster och två osedvanligt stormiga år i den första koalitionsregeringen partiet suttit i sedan 1950-talet. Det finns en del att bita i.