Det brådskar med nya restriktioner

Nytt smittorekord – men toppen är inte nådd än

Smittspridningen är rekordhög men toppen nås först om flera veckor.

Frågan är sannolikt inte om utan när nya restriktioner kommer.

Men det måste gå snabbt.

I Norge uppmanas både elever, lärare och annan personal att testa sig innan de återvänder till skolorna efter jullovet. Det tycker Folkhälsomyndigheten är onödigt.

I 11 av 21 regioner oroar sig smittskyddsläkarna över vad som ska hända när skolbarnen återvänder till undervisningen och de vuxna till jobbet efter helgerna. När vi börjar träffa andra människor igen och kanske trängs lite mer.

Dagen före nyårsafton nåddes ett nytt rekord i smittspridning i Sverige. Drygt 11 500 personer konstaterades då lida av sjukdomen. Det förra rekordet, ett par hundra personer färre, slogs dagen före julafton 2020. Det var innan en enda svensk hade vaccinerats mot covid och flera månader innan massvaccineringen kom igång.

Det är möjligt att jag tyder tecknen fullständigt fel. Men det tror jag inte.

Det är inte frågan om nya restriktioner kommer. Utan när.

Men det brådskar. Av flera skäl.

Frågan är sannolikt inte om utan när nya restriktioner kommer, skriver Lena Mellin. Bild från en pressträff om coronarestriktioner i december.

Det första skälet har vi redan varit inne på. Nämligen att vi är tillbaks i de gamla hjulspåren efter trettonhelgen. Om mindre än en vecka. Bråttom, bråttom.

Det andra skälet är att toppen av smittspridningen närmar sig med blixtens hastighet. Enligt Folkhälsomyndighetens modeller nås smittspridningstoppen i denna våg av pandemin i mitten av januari och sjukdomstoppen därmed en vecka till tio dagar senare. Vill man minska toppens höjd måste man alltså också vara rask i vändningarna.

Men det finns ett vägande skäl som talar emot nya restrikitioner. Det är att varianten omikron tycks vara mindre allvarlig än de tidigare varianterna av coronaviruset. Man blir inte lika sjuk.

Med det sagt ligger i dag drygt 100 covidsjuka på iva. För ett par veckor sedan var det ett 40-tal.

De som är vaccinerade blir dessutom lindrigare sjuka än de som inte är det. Även smittspridningen antas minska med vaccinet.

 

Därför är regeringen och andra myndigheters andra spår att fler ska vaccinera sig. 82 procent över tolv år är fullvaccinerade men siffran ökar ganska långsamt. Vecka elva, i mars, har utsetts vill ”vaccinationsvecka” för att regionerna ska gnugga geniknölarna och nå fler än i dag.

Vi går snart in i pandemins tredje år. Det är tyvärr inte över än. Även om läget tack vare vaccinet är betydligt ljusare i dag än vid den här tiden förra året.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.