Sverige behöver en Sofia för själen

Sen i våras har Sofia Åhman lett träningspass i SVT.

Vad händer med äldres psykiska hälsa i coronatider?

Jag vet inte om någon riktigt bryr sig.

Sverige behöver en Sofia för själen.

En del mår bra. De mejlar gärna mig för att berätta det, och skälla ut mig för att ”din negativism bidrar till att många äldre som följer dig mår sämre än de behövt göra”.

Då missar man att jag ger röst åt andra, åt 70-plussare, och en del yngre, vars livssituation är svår i coronatider. Jag har fått över 1000 berättelser via mejl som handlar om isolering, ensamhet och rädsla. 

En man skriver: ”Hoppas att du även framöver fortsätter föra de tystas talan”.

En 83-årig kvinna: ”Det är många som är bakom dig, men som inte vågar öppna mun och lider i tysthet”.

En del frågar mig om råd om vad de vågar göra. De saknar praktiska tips, en långsiktig strategi för sin livssituation och omtanke från myndigheter, politiker och omgivning.

 

Innan ni kastar er på tangenterna för att tala om att det absolut inte gäller er, så tänk efter en smula.

Rädsla, oro och lidande varierar mellan person och person. Det finns tuffingar som inte bryr sig, eller som försäkrar att de mår helt okej av isolering.

Grattis till er.

Bland övriga tror jag att den psykiska ohälsan i olika grad har börjat breda ut sig. Många oroar sig för föräldrar, vänner och grannar.

Någon har en vän som bara varit utomhus fyra gånger sen i mars. En mans föräldrar har blivit djupt deprimerade. ”Jag tror att isoleringen är farlig för den psykiska hälsan”, mejlar en 65-årig kvinna. En 74-årig kvinna skriver att hon fått höja dosen av antidepressiva och måste ibland ta sömntabletter.

En man skriver om sina 80-åriga föräldrar: ”Mamma har hamnat i en djup depression där hon kan få gråtattacker utan någon uppenbar anledning, men kan/vågar inte söka hjälp. Detta är en mardröm som inte går att vakna ur”.

En del kan behöva kvalificerad vård. För andra tror jag att Region Stockholms nätbaserade behandling ”Hantera oro vid covid-19” kan hjälpa väldigt mycket. I alla fall gjorde den det för mig, när jag testade. 

Den fungerar mot oro, tankar man fastnat i och rädsla som inte behöver handla om corona. 

 

Kbt-terapi, som detta handlar om, hjälper även mot andra orostankar och fobier. Det har många erfarenhet av sen tidigare.

”Jag rekommenderar kbt. Fråga mig inte hur det går till. Hjälper gör det i alla fall”, skriver min före detta arbetskamrat på Expressen, Ulla Barvefjord, 77, på Facebook.

Man får positiva resultat om man håller i med övningarna. Ungefär som att träna med Sofia och få starkare kropp.

Sen i våras har Sofia Åhman lett träningspass i SVT som hjälpt många med fysiken.

Tänk om vi kunde få en Sofia för själen.

En lika klok, empatisk och kunnig som tog hand om vårt inre. Jag ser framför mig hur man skulle kunna gestalta övningen ”Flygledartornet” som de senaste dagarna gett mig en riktig tankeställare.

Tänk om någon pratade 20 minuter varje dag om oro och rädsla, hur man kan lära sig att hantera den och var hjälp finns att få. Och fick utsatta äldre att förstå att de inte är ensamma.



Kanske är det Tove Wahlund, psykologen och forskaren bakom kbt-behandlingen mot coronaoro, som ska bli nästa tv-stjärna. Varför inte med Barbro ”Babben” Larsson som sidekick, som nervknippet som ska få ordning på sina orostankar. 
Vad jag kan se är det bara Region Stockholm som erbjuder ”Hantera oro vid covid-19”, via Gustavsbergs vårdcentral. Man loggar in på 1177, går till Övriga tjänster i panelen till höger, och klickar på ”Få stöd och behandling via nätet”.
Det är idioti med dessa regioner. Den här typen av nätbaserad behandling borde vara tillgänglig för alla. De förnumstiga skrivna råd om coronaoro som andra regioner bjuder på tycker inte jag är det minsta hjälpsamma.