Högerns argument mot Systembolaget blir bara blaskigare

Ett tungt problem för högerpartisterna är att Sverige har världens bästa och lättast tillgängliga utbud av vin, öl och sprit.

För så är det ju. Och det beror på det statliga monopolet Systembolaget.

Men från början var kvalitet knappast avsikten med det statliga monopolet. Ursprunget till den politik som drev fram statlig kontroll över medborgarnas alkoholkonsumtion finner vi i 1800-talets brännvinselände där arbetarna på norrländska sågverk kunde ta ut sin lön direkt i brännvin. Eller åtminstone köpa i bolagets privata butik, granne med lönekontoret. 

Folkrörelserna från den här tiden, nykterhetsrörelsen, frikyrkorna och socialdemokratin, drev brännvinsfrågan som ett av sina huvudprojekt ända fram till en folkomröstning för eller emot totalförbud 1922.

Det var en annan värld och en annan tid. Men vi ser spår i politiken därifrån också i vår tid. Systembolagets varmaste anhängare finner vi till vänster hos V och MP och de hätskaste fienderna till höger. Vänstersidan drömmer sig tillbaks till folkrörelsetiden, högersidan drömmer framåt till den enda vägens politik där allt privatiseras.

 

Men drömmarna om glansfull politik i det förflutna eller ljusnande kapitalistisk framtid duger inte som argument i en nutida alkoholdebatt. Därför har båda sidor länge försökt förvandla motsättningen till en fråga om folkhälsan. Från vänster kommer en ström av mer eller mindre vetenskapliga undersökningar som bevisar att Systembolaget är nyttigt för folkhälsan och räddar oss från brännvinseländet. Från höger kommer motsvarande ström av förment vetenskap som bevisar att privatisering inte skulle leda till vår nedsupning.

Så såg diskussionen länge ut. De två sidorna utkämpade 1800-talets strid. Men på senare tid har högersidan mer oblygt fört fram sin generella favoritdogm att privatisering alltid är bäst. Som med apoteken och järnvägarna till exempel. Även om det blir sämre med privatisering är det bättre ur principiell, ideologisk synvinkel. Som med apoteken eller järnvägarna till exempel.

Högerns mer moderna huvudproblem har därför varit Systembolagets överlägsenhet i kvalitet och jämn distribution i hela landet. Det är tack vare Systembolaget betydligt lättare att få tag på bra vin av skilda slag på den svenska landsbygden än varhelst man skulle leta utanför storstäderna i vinproducerande länder som Frankrike, Spanien och Italien (och alla de andra). Till och med billigare. Det senare förklaras av att Systembolaget är världens största kund, vilket innebär ett fenomenalt förhandlingsläge.

 

Detta självklara förhållande har inte gett högerpartisterna någon ro. Eftersom det strider mot en av högerns huvuddogmer att privat företagsamhet alltid är bättre än statlig. En del högerpartister har därför kommit med märkliga sagor om hur mycket bättre, tjusigare och ”mysigare” (faktiskt ett återkommande ord) det är att handla vin i länder med privatiserad vinhandel.

Eftersom den sortens påhitt är lika orimliga som skrattretande har högerpartisterna nu trappat ner sådan retorik. De har övergått till att lansera ”gårdsförsäljning” som den trojanska häst som skulle kunna slå sönder monopolet.

Gårdsförsäljning är en rimlig reform. Så länge ”gårdarna” säljer sin egen produktion, äppelvin, cider och numera till och med, vanligtvis, sekunda vin. Men gör de sig till diversehandlare i alkohol är det förstås en annan sak. Hur svårt kan det vara?

Ett senare och mer mystiskt argument är att det skulle uppstå ”nischbutiker” bara man lade ner Systembolaget (Svenska Dagbladet 28 april och Expressen 30 april). 

Det är nog sant. Seven Eleven skulle nischa in sig på kändisviner och dylikt. Stockholm och Göteborg skulle få några superbutiker för sådant vin som köps av högst en promille av befolkningen. Och Sverige norr om Dalälven skulle hänvisas till antingen kändisvin eller privat företagsverksamhet i hembränt.

 

Svunnen vore då den tid när man enklare kunde köpa ett anständigt vin från Bordeaux i Haparanda än i norra Frankrike.

Högerpartisten i SvD Mattias Svensson, som gett upp sina amsagor om högre kvalitet i systembolagsfria länder, synes ha ett sista argument. I den privata handeln skulle man kunna köpa kyld öl. Visserligen från ett mindre sortiment än Systembolagets.

Det är möjligt att han har rätt. Systembolaget tillhandahåller för närvarande inte öl direkt från kylskåp.

Men som sista argument för att lägga ner världens bästa försäljning av vin och öl är det väl blaskigt.

För övrigt anser jag att…

… den svenska pressens diagnoser på diktator Putin är ett problem. Hittills blodcancer, hjärntumör, paranoia, försämrad syn, demens, hypokondri och kroniskt illamående. Det är fake news på riktigt och undergräver mediernas trovärdighet.

… att regeringens avsikt att stoppa sossarnas lotterier är djupt gripande i sin omsorg om den mentala folkhälsan. Alltså borde sossarna övergå till spelbolag, vadslagningsfirmor och lånehajsgeschäft. Fri företagsverksamhet som ju högern godkänner.

Följ ämnen i artikeln