En kamp mot klockan stoppa nya virusvarianten

Storbritanniens nya "lockdown" är en fingervisning om vad som snart kan drabba resten av Europa, inklusive Sverige.

Närmaste tiden blir en kamp mot klockan mellan vaccinet och den nya smittsamma virusvarianten.

Det blir ännu viktigare att hinna vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt.

Närmaste tiden blir en kamp mot klockan mellan vaccinet och den nya smittsamma virusvarianten.

Just som ljuset uppenbarade sig vid horisonten i form av nya godkända vacciner så tornar nya hotfulla moln upp på himlen.

På en vecka har antalet intagna med covid-19 på sjukhus i Storbritannien ökat med 30 procent, trots redan hårda restriktioner. Utanför många sjukhus i London tvingas ambulanserna stå i kö för att lasta av patienter.

Bakom explosionen av nya fall ligger den smittsamma mutationen av covid-19.
Medan många experter i Sverige fortfarande debatterar hur smittsam den nya brittiska varianten är har britterna fått känna på virusets verkan i praktiken.

Den brittiska regeringen fruktar att sjukvården kollapsar om den snabba smittspridningen tillåts fortsätta.

Därför införs nu nedstängning av femte graden. Den högsta nivån.

Alla skolor måste undervisa på distans. Människor måste stanna hemma. Man får bara gå ut för att handla mat och mediciner eller motionera. Bara de som inte kan sköta sina jobb hemifrån får åka till arbetsplatsen. Bara nödvändiga butiker får hålla öppet. Gym, simhallar och liknande stängs. Sedan tidigare har de flesta restauranger och pubar tvingats stänga.

Eftersom R-talet (hur många andra en person smittar) enligt brittiska uppgifter är högre för den nya varianten kommer det att ta längre tid att få ner smittan på en lägre nivå. De hårda restriktionerna ska gälla i minst sju veckor.

Förhoppningen är att man under tiden ska hinna vaccinera tillräckligt många äldre och riskgrupper för att minska trycket på sjukvården.

Stängde i panik

Många länder stängde i panik för flyg från Storbritannien redan före jul sedan britterna slagit larm om av den nya varianten är 70 procent mer smittsam. Men mutationen har redan konstaterats i en rad EU-länder, däribland Sverige där FHM säger man hittat 13 fall, varav ett orelaterat till resor.

Trots att flygen från Storbritannien stoppades har det gått att ta sig från de brittiska öarna till exempelvis Sverige genom att välja att flyga via ett annat land istället för att ta direktflyg. Det ökar risken för att virusvarianten redan sprids i såväl Sverige som andra EU-länder. Den har även upptäckts i flera delstater i USA.

Den 1 januari hävdes flygförbudet från Storbritannien. Nu måste alla resenärer istället visa upp ett negativt coronatest. Det gäller dock inte svenska medborgare. Där är man fortfarande beroende av att resenärerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att sätta sig själva i karantän och testa sig ett antal gånger.

Med tanke på dessa luckor och hur smittsam mutationen är måste vi räkna med att den så småningom får fäste även i Sverige. Därför blir det extra viktigt att tills dess försöka snabba på vaccineringen så mycket det går.

Sjukvården i många regioner har redan rapporterat att den är extremt hårt pressad. Antalet sjuka i covid-19 ökar hela tiden samtidigt som personalen är slutkörd. I motsats till i våras går det inte att väsentligt utöka antalet intensivvårdsplatser eftersom det inte finns tillräckligt med personal.

Skulle den brittiska varianten få fäste i Sverige innan tillräckligt många hunnit vaccineras så hotas sjukvården av kollaps. Vilket innebär att många fler kommer att dö, även av andra orsaker än covid-19.

Spelplanen ändrat

Den nya varianten är inte mer farlig men eftersom den verkar smitta mycket lättare blir många fler sjuka. Med fler sjuka ökar antalet som behöver vård och intensivvård.

I våras trodde Folkhälsomyndigheten länge att vi skulle kunna hålla covid-viruset borta från Sverige. Med alla återvändande sportlovsresenärer och utländska turister visade det sig vara ett önsketänkande.

Det gäller att inte göra om samma misstag den här gången utan vara beredd på att mutationen kan sprida sig.

Den nya pandemilag som troligen träder i kraft i nästa vecka ger regeringen möjligheter att genomföra en liknande nedstängning som i Storbritannien. Även om Sverige hittills undvikit tuffast tänkbara åtgärder kan de ändå bli verklighet om smittan sprids okontrollerat.

En lockdown får inte viruset att försvinna men den kan vinna lite tid så att en större del av befolkningen, särskilt de som riskerar att bli svårt sjuka, hinner vaccineras.

Vaccinerna och den nya virusvarianten har ritat om spelplanen för när en nedstängning kan vara motiverad.