Strejkande undersköterskor är inte omöjligt

Kommunal vill ha ut så mycket som möjligt för sina medlemmar

Kommunal vill få ut mesta möjliga för sina medlemmar.

Det kan i förlängningen betyda en strejk bland undersköterskor, ett kraftfullt vapen.

LO:s största medlemsförbund Kommunal bryter sig ur organisationens närmast kultförklarade samordning i avtalsrörelsen. De tänker soloköra.

Förklaringen är enligt ordföranden Tobias Baudin att man vill få ut mer för sina yrkesutbildade medlemmar.

Det måste ju betraktas som en bra och hedervärd inställning av ordföranden i ett kvinnodominerat låglöneförbund.

 

Men myntet har som vanligt två sidor. Kommunal, som för några år sedan förlorade titeln ”Sveriges största fackförbund” till TCO-förbundet Unionen, tror uppenbarligen att de kan få ut mer för sina medlemmar på egen hand än inom LO-samordningen.

Att visa på att det är värdefullt, lönar sig, att vara med i facket är ett av fackföreningsrörelsens starkaste argument när de värvar medlemmar. Bra löneavtal, fler medlemmar skulle man kunna säga.

Men Kommunal har alltså tappat i styrka under senare år. En värvningschef har anställts men förra året förlorade förbundet ändå omkring 7 000 medlemmar. Vid årsskiftet var omkring 505 000 personer med i Kommunal.

 

Till förbundets största styrkor hör att de har starkt stöd av allmänheten som tycker att deras medlemmar ofta gör ett bra och viktigt jobb till för låg lön. Det är deras skarpaste vapen.

Det kan i sin tur inneböra att en undersköterskestrejk kan ha ryckt närmare. Då behöver Kommunal bara tänka på sig själva, inte på hela LO-kollektivet.

Förståelsen från arbetsgivarna i SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att lönerna ska upp i vissa grupper kan säkert vara stor. Många kommuner och regioner står dessutom inför enorma rekryteringsbehov till framför allt vården där många går i pension inom de närmaste åren.

Men samtidigt har många kommuner en mycket ansträngd ekonomi, en tredjedel räknar med att gå med förlust nästa år. Det är helt enkelt tomt på kistbotten, på många håll.

 

Blotta tanken på en strejk bland Kommunals undersköterskor kan få arbetsgivarna lite mildare till sinnet.

Men den månadslånga strejken 2003, Kommunals hittills största, föll inte ut till förbundets fördel. Då togs framför allt personal inom skolan, barnomsorgen och sophämtningen ut. Det gav inte utdelning.

Eftersom många av Kommunals medlemmar jobbar i för samhället livsviktiga funktioner kan en eventuell strejk där klassas som samhällsfarlig.

Men till konflikt är det ännu långt. Hittills har Kommunal bara hoppat av samordningen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.