Mejla

Lena Mellin

Nya badhuset är ett skrytbygge för turister

Vanliga stockholmare​ kommer inte att lyxbada i stan

Publicerad:
Uppdaterad:
Anläggningen ska byggas i Riddarfjärden, vid Munkbrokajen.
Foto: Jessica Gow/TT
Anläggningen ska byggas i Riddarfjärden, vid Munkbrokajen.

Ett badhus mitt i stan, direkt vid tunnelbanan. Låter underbart – eller hur?

Men risken är överhängande att det bara blir ett skrytbygge för penningstinna turister.

​Valåret 2022 är det tänkt att portarna ska slå upp för ett nytt badhus mitt i Stockholm city.

Det ska flyta på vattnet och i bassängerna, eller poolerna som vi säger, ska det finnas både 28-gradigt och kallt vatten, allt efter tycke och smak.​

Att anläggningen dessutom ska ligga vid en kaj som inte används till någonting och dessutom är ganska otrevlig gör inte saken sämre. Den heter Munkbrokajen och ligger vid den uppgång vid Gamla stans t-banestation som man aldrig använder. Den till höger.
 

Allting låter alltså ganska bra – tills man kommer till själva prislappen. Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer det hela inte kosta stockholmarna någonting.

”There is no such thing as a free lunch”, säger jag. Och badhuset är inget undantag. Företaget Nordic Urban står för ”konceptet” och driver en liknande, populär anläggning i Helsingfors sedan 2017.

Företaget ska bygga anläggningen för ungefär 250 miljoner, driva den och betala en kajavgift till Stockholms stad på runt en miljon om året.

Allt detta ska betalas av badgästerna. König Jerlmyr talade om barnfamiljer, men jag kan lova att de kommer att tycka det är för dyrt. De kommer att hålla sig till Eriksdal, Flaten eller någon annan billigare anläggning.

Foto: Jessica Gow/TT
Nordic Urbans VD Raoul Grünstein, Erik Slottner (KD), Jan Jönsson (L), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C) och Daniel Helldén (MP).
Foto: Jessica Gow/TT
Så här skulle anläggningen kunna se ut.

Risken är alltså överhängande att det här blir ett skrytbygge som bara penningstarka turister kommer att tycka att det är värt att gå på för den exotiska upplevelsen. Varma bad med isflak utanför fönstret. Eller kalla bad under nästan midnattssol efter en rejäl bastu. Det kan man kosta på sig som turist.

Att siktet är inställt på turister stod också klart genom ideliga påminnelser av de olika talarna om att Stockholm är den enda huvudstaden i Skandinavien (jag tror de menade Norden med undantag av Island), som saknar ett badhus mitt i stan.

 

Stockholm har en gammal tradition av badhus mitt i vattnet. Ett som hette Strömbadet och låg på ungefär samma plats som det nu planerade, mellan 1880-talet och mitten av 1930-talet. Det var innan stockholmarna fick badrum och behövde göra sig rena någonstans.

Finns det behov av ett badhus mitt i Stockholm? Jag har inte hört någon uttala det behovet. Det förra försöket, som gjordes runt 2007, gick i stöpet. Det var ett flytande badhotell som inte ens den kände arkitekten Thomas Sandell lyckades få i hamn. Det ansågs för fult och för stort och planerna skrinlades.

Nu ser vi ut att få ett annat skrytbygge. Som vanligt folk som vill ta en simtur kommer att tycka är för dyrt. De kommer ta ett gratis dopp vid Långholmen i stället.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE