Lagen mot folksamlingar förbjuder inte bilköer

Stora protester i bilar i Spanien

Publicerad 2020-05-24

BARCELONA. Hur ska Europas nya nationalister positionera sig i coronakrisen? I Spanien organiserade det högerradikala partiet Vox en bilburen demonstration på lördagen där man uppmanade regeringen att avgå.
Protesterna har döpts till ”karavan för friheten” och innebär ännu mer huvudvärk för en hårt pressad premiärminister i Madrid.

Missnöjet med den spanska regeringens agerande under coronapandemin har fått ett ansikte och en röst.

Det högerextrema partiet Vox, som betyder just röst på latin, ledde på lördagen en bilburen demonstration i en kortege genom landets största städer. I Madrid samlades demonstranter i 6 000 fordon och ännu fler spanska flaggor för att genomföra manifestationen som Vox kallar ”karavan för friheten”. Bilarna fungerade som ett sorts skydd mot de nya coronalagarna som förbjuder folksamlingar på mer än tio personer i Spanien, men inte säger något om bilköer.

– Vi kommer aldrig glömma vad de har gjort. Tro inte att vi inte kommer att ställa dem till svars. De vet det och fruktar vår frihet. Det är därför de försöker skrämma oss, dundrade partiledaren Santiago Abascal iklädd munskydd i en megafon från ett lastbilsflak längst fram i kortegen.

”De” är den spanska regeringen och ”vi” är, i det här fallet, Vox, som sedan valet i november förra året är landets tredje största parti räknat i röster.
Också i Barcelona, Sevilla och flera andra större spanska städer hölls bildemonstrationer på lördagen. Runt om i landet syntes flera demonstranter delta i protesterna till fots eller i nedcabbade fordon, något som inte är tillåtet av smittspridningsskäl.

Protesterna handlar, paradoxalt nog, både om att visa sitt missnöje med regeringens agerande i början av coronakrisen – för långsamt, enligt demonstranterna – och om de fri- och rättigheter som togs ifrån spanjorerna när landets utegångsförbud började gälla i mitten av mars.
Högernationalister runt om i världen har intagit olika inställning till coronaepidemin. Allt från protester mot nedstängningen av ekonomin på flera håll i USA, ren faktaresistens i Brasilien, till demonstrationer mot vad man upplever som för slappa restriktioner runtom i Europa. Spanien är det västeuropeiska land där radikalhögern tydligast positionerat sig mot restriktionerna från regeringen. Dagens demonstrationer var kulmen på flera mindre manifestationer påhejade av Vox runtom i landet. Partiet har lovat att de ska fortsätta demonstrera mot regeringen.

Spanien är inne på sin elfte vecka av undantagstillstånd med anledning av coronakrisen. Den 14 mars beslutade vänsterkoalitionsregeringen under premiärminister Pedro Sánchez att stänga ned landet, efter snabbt stigande dödstal i covid-19. Bara en vecka tidigare, den 8 mars, deltog flera av regeringens ministrar i den landsomfattande demonstrationen på internationella kvinnodagen. Regeringens beslut att låta den genomföras mötte hård kritik och anses vara en av flera smittspridande faktorer i inledningsfasen av epidemin i Spanien. Flera av Spaniens ledande politiker, bland annat Vox ledare Santiago Abascal, har varit sjuka i covid-19. Viruset har hittills krävt närmare 29 000 spanjorers liv.

Det utegångsförbud som samtidigt trädde i kraft i mars har luckrats upp de senaste två veckorna i Spanien. I de hårdast drabbade regionerna kring Madrid och Barcelona finns fortfarande restriktioner för när och hur olika åldersgrupper får röra sig utomhus. I den katalanska huvudstaden fylls strandpromenaden av motionärer mellan de tillåtna klockslagen 20 och 23 under de sommarljumma kvällarna i slutet av maj. I kvarteret Born i gamla stan lyser turisterna ännu med sin frånvaro och barer och restauranger är fortsatt stängda, medan vissa butiker öppnat för kunder.
– Det är inte som vanligt, men det är i alla fall lite fler kunder än jag trodde, säger Melina Correa, som driver en designbutik i området och just har öppnat efter två månaders påtvingad stängning.
Den här perioden på året är normalt sett den kommersiellt bästa, men ingenting är normalt i Spanien just nu.

Restriktionerna från de lokala myndigheterna är hårda: Max tre kunder i lokalen samtidigt och tvång på att sprita händerna i entrén. I matvarubutiker är både munskydd och plasthandskar obligatoriskt. Kunderna i kön till Lidl i hamnkvarteret Barceloneta släpps in enligt principen ”en ut en in”. Från och med i torsdags måste spanjorerna bära mask på alla allmänna platser.

På lördagen höll Pedro Sánchez en presskonferens där han bland annat meddelade att Spanien öppnar upp för turism igen från och med juli månad. Landet som tar emot mer än 80 miljoner turister om året går mot en värre ekonomisk kris än den globala finanskraschen 2008. Det tog många år för Spanien att hämta sig den gången. Frågan är hur många år det kommer att krävas nu.