Mejla

Lena Mellin

Älska dem inte till döds – men till ett sämre valresultat

Så ser läxan från Finland ut

Publicerad:
Uppdaterad:

Om tre veckor är det riksdagsval i Finland. Den sittande regeringen, ledd av centerpartisten Juha Sipilä, kommer att förlora. Det står redan klart.

Det finns en lärdom att dra av den finska mandatperiod som snart är slut. Om man inte gillar partier som liknar Sverigedemokraterna - älska dem, inte till döds, men till sämre valresultat.

I förra valet 2015, blev Sannfinländarna näst största parti i den finska riksdagen. De tog plats i regeringen. Precis som SD är de ett högerpopulistiskt, EU-negativt parti men utan Sverigedemokraternas rötter i nynazism och vit maktrörelse.

Statsminister Sipilä gjorde Sannfinländarnas ledare Timo Soini till utrikesminister. Trots att han inte tycker att Finland borde vara med EU.

Det betraktades med skepsis. Men kan ha varit ett genidrag. Efter bara två år ledde de inre spänningarna i Sannfinländarna att de klövs i två bitar, en renlärig och en som satt i regeringen.

Tjugo av 37 riksdagsledamöter under ledning av utrikesminister Soini bröt sig ur det gamla partiet och bildar ”Nya alternativet”, så småningom kallade ”de blå”.
Resten fortsatte under sitt gamla namn men med ny ordförande Jussi Halla-aho, som tidigare dömts till böter i Högsta domstolen för att ha kallat islam för en pedofilireligion.

I valet 14 april ser det mörkt ut för de blå. Om de får ett par mandat kan de skatta sig lyckliga, troligen blir det inga alls.

För de ursprungliga Sannfinnländarna är läget något ljusare. I förra valet fick partiet 17,7 procent av rösterna. I senaste opinionsmätningen var noteringen 11,1 procent. Av allt att döma kommer det inte att bli några regeringstaburetter efter det här valet.

På liknande sätt har det sett ut i Norge. Populistiska Framstegspartiet kom in i regeringen 2013. Då låt stödet på 16,3. I påföljande val sjönk det med 1,1 procentenheter och partiet gjorde sitt sämsta resultat på sexton år.

Med andra ord, krama dem om inte till döds så i alla fall till sämre valresultat. När populisterna och de högerextrema får ansvar imploderar de.

Tyvärr håller inte resonemanget ända fram. Inför valet till EU-parlamentet i maj håller Sannfinländarna, Sverigedemokraterna och deras meningsfränder på att bilda en gemensam partigrupp i stället för de fyra de är uppsplittrade på i dag.

Om det lyckas kommer det att bli en av parlamentets största grupper – med vilken makt återstår att se.

Tyvärr tvingas man alltså att erkänna att också kärleken har sina begränsningar. Men den räcker åtminstone en bit på vägen.

Finlands riksdag. Arkivbild.
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/AP/TT
Finlands riksdag. Arkivbild.

Fem saker att hålla koll på i veckan

9,2 miljoner skäl

Det är inte bara Sverige som vill premiera duktiga lärare. I Förenade arabemiraten delas i dag ut ett väldigt generöst pris till världens bästda läfare. Hen får en miljon amerikanska dollar vilket motsvarar drygt 9,2 miljoner kronor. Vad säger Jan Björklund om Goobal Teacher Prize?

Medaljbelönas
I höst slutar Cecilia Malmström som EU-kommissionär efter tio slitiga år, de fem senaste som ansvarig för de infekterade handelsfrågorna. I morgon får hon ICC:s medalj av kungen för ”insatser till gagn för näringslivet”. Kanske en tröst, men åtminstone ett erkännande.

50 år sedan bed-in
Få som var med på den tiden har glömt det men har det gått fem decennier 50 år sedan nygifta paret John och Yoko Lennon hade sina bed-ins för fred. Först i Amsterdam, Nederländerna och sedan i Montreal, Kanada. I den senare spelades den numera klassiska ”Give peace a chance” in.

Nedräkning inför EU-valet
På tisdag är det bara sextio dagar kvar till valet till EU-parlamentet, Sveriges viktigaste val. 60 procent av all lagstiftning som går genom riksdagen har sitt ursprung i EU och det är unionens enda folkvalda institution. Seminarium som sänds på SVT Forum hålls samma dag.

Samlar de sina
Ebba Busch Thors kristdemokrater samlas i Örebro för årets kommundagar, alltså ett tillfälle för partiets lokalt engagerade att fortbilda sig, i år särskilt EU-valet. Evenemanget inleds med ett tal av partiledaren. Det ska bli spännande att se vad hon chockar med denna gång.

Veckans citat

”Reträtt som taktik är ibland någonting nödvändigt. Reträtt som ständig politik tär på själen”.

Margaret Thatcher, brittisk premiärminister, död 2013, varnar postumt politiker av i dag

Av: Lena Mellin

Publicerad: