Hösten blir också hemsk

Vi tvingas att vänta på ljusningen till nästa år

​Det blir en hemsk höst – också.

Även om Sverige lyckas undvika en andra våg av coronasmitta kommer krisen att ligga som en våt filt över Sverige även under andra halvåret.

De ekonomiska utsikterna ser mycket dystra ut.​

Snart kan vi lägga en dyster vår bakom oss. Tusentals människor har dött av covid-19, ännu fler har kämpat på intensivvårdsavdelningar och i respiratorer.

Tristessen har brett ut sig när vi tvingats välja bort sociala kontakter med äldre vänner och släktingar. Andra har man kunnat träffa – men på minst en armlängds avstånd.

Men det är inte slut än, trots att solen skiner. Det blir en hemsk höst också – att döma av samstämmiga ekonomiska prognoser.​

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD spår i en färsk rapport att den globala nedgången i ekonomin, i BNP, kommer att ligga kring sex procent – under förutsättning att smittspridningen minskar. Annars blir nedgången högre.

Det kommer att betyda miljontals förlorade jobb – och det är negativt för Sverige. Vår ekonomi är starkt exportberoende och våra viktigaste handelspartner, framför allt andra EU-länder och USA, tillhör dem som drabbas värst.

Italien, Frankrike och Storbritanniens ekonomier kommer att backa med 14 procent i år. I USA blir nedgången omkring 8 procent.

I en färsk rapport från OECD spås att den globala nedgången i BNP kommer att ligga kring sex procent.

Det här betyder att det kommer att gå dåligt för de exporterande företagen och deras underleverantörer vilket påverkar hela den svenska ekonomin. Arbetslösheten kommer att öka.

I april gick 8,2 procent, nära 450 000 personer, utan arbete enligt Statistiska centralbyrån. Siffran är obetydligt högre än i februari, före coronakrisen, vilket beror på att arbetslösheten beräknas i procent av arbetskraften, av dem som står till arbetsmarknadens förfogande. Många väljer att exempelvis plugga i stället när jobben försvinner vilket krymper arbetskraften.

Men hittills har nära 81 000 personer varslats om uppsägning och många av dem kommer att bli av med jobbet.

I en färsk konjunkturprognos från arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv spås att arbetslösheten toppar i slutet av året på tolv procent, omkring 600 000 personer. Det ligger något lägre än i regeringens mörkaste alternativ för framtiden.

OECD tror också att det vänder under slutet av året för Sverige. Men det kommer att gå långsamt.

Stefan Löfven kan vänta sig en mörk ekonomisk höst.

Nästa år vänder det, sannolikt är bäst att tillägga, uppåt igen i världsekonomin. Men det kommer att gå trögt på de flesta håll.

Det talas redan om en omstart. Inte bara av ekonomin utan av världens inriktning, att vi ska använda den paus som världen tvingats till genom ett tidigare okänt virus och gå i en mer klimatsmart riktning.

Men kommer det vara en gemensam ledstjärna för världen när ekonomierna sparkar igång igen?

Man kan hoppas men massarbetslösheten kan tvinga regeringar att ta till de snabba åtgärderna för att klara skinnet – inte de gröna.

Efter en dyster vår kommer en sommar. Och en mörk höst.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.