Terroristerna finns redan i USA

De flesta terrordåd som inträffat i USA efter attackerna 2001 har genomförts av gärningsmän födda eller uppvuxna i USA.

Det kontroversiella inreseförbudet för muslimer gör inte mycket för att förebygga nya dåd.

Tvärtom kan stoppet tjäna som utlösande faktor för att värva framtida terrorister.

Omvärlden borde inte vara chockad. Det enda Donald Trump gör är att genomföra den agenda han utlovade i valrörelsen. Vad trodde alla? Att han bara snackade skit och skulle föra en helt annan politik när han väl flyttat in i Vita huset?

Inreseförbudet för muslimer lanserade han redan i slutet av 2015 efter terrordåden i Paris och San Bernadino i USA.

Trump är inte konsekvent

Presidentdekretet Trump skrev på i fredags om att stoppa medborgare från sju muslimska länder från att resa till USA har skapat kaos på flygplatser i USA och i övriga världen. Förmodligen är det precis vad presidenten vill åstadkomma. Han vill skicka en signal till muslimer runtom i världen att hålla sig borta från USA.

Men presidenten är inte konsekvent. Ett av de länder som producerar flesta radikala islamister, Saudiarabien, saknas på listan. Det hade varit för politiskt känsligt eftersom landet är allierat med USA.

Som instrument för att stoppa terrordåd i USA är inreseförbudet minst sagt trubbigt och därtill sannolikt ett brott mot den amerikanska konstitutionen som förbjuder diskriminering på grund av religiös tillhörighet. Om förbudet tål en rättslig prövning återstår att se.

Födda i USA

Terroristerna som genomförde attackerna den 11 september 2001 reste alla in i USA från länder i Europa och Mellanöstern. USA svarade med kraftigt utbyggda gränskontroller men inget idiotstopp för inresa.

Sedan dess har de flesta terrordåd som genomförts inom USA:s gränser utförts av människor som varit födda i USA eller bott där länge och inte sällan varit amerikanska medborgare.

Omar Mateen, som i somras genomförde massmorden på 49 människor på en gayklubb i Orlando föddes i New York av afghanska föräldrar. Han jobbade som säkerhetsvakt när han hastigt radikaliserades.

Syed Rizwan Farook föddes i Chicago. Tillsammans med sin invandrade hustru sköt han ihjäl 14 människor på sin arbetsplats i San Bernadino i Kalifornien i december 2015.

Militären Nidal Hassan som 2009 sköt ihjäl 13 militärer i Texas föddes i Virginia.

För att ta några exempel.

En gåva till IS och al-Qaida

Ett inresestopp för alla muslimer ger med andra ord inget skydd mot terror. Tvärtom kan effekten bli den motsatta. Att peka ut en särskild grupp och stoppa dem kommer att provocera muslimer världen över inklusive de dryga tre miljoner som redan bor i USA och riskerar att öka poolen av radikala islamister som är beredda att genomföra terrordåd. Antiamerikanismen kommer att öka.

Stoppet kan få samma effekt som bilderna på övergrepp mot muslimska fångar i Abu Ghraib-fängelset under Irakkriget eller etableringen av terrorfängelset i Guantanamo. Diskriminering av muslimer i väst är en gåva till IS och al-Qaida.

Extrem åtgärd

USA har redan några av de strängaste reglerna i världen för människor som vill resa in i landet. Även turister måste bli godkända i förväg. För visum krävs omfattande kontroller. Givetvis finns risken att någon slinker igenom det finmaskiga nätet men att införa ett totalt inreseförbud är en extrem åtgärd.

I den stora flyktingströmmen på över en miljon människor som under 2015 reste in i Europa fanns några personer som var terrorister eller blev radikaliserade efter att de anlänt. De kunde ta sig in i Europa utan att få sin identitet kontrollerad. Det var naivt och ett stort misstag men Trumps åtgärd är ett mer än fullt pendelutslag åt andra hållet.

Den absoluta majoriteten av flyktingarna från Syrien och Irak som USA nu stänger dörren för lämnar sina länder just på grund av den terror som USA:s president säger sig vilja bekämpa.

Donald Trump är inte dummare än att han förstår att inresestoppet inte är ett effektivt instrument mot terror. Han genomför det ändå för att han vet att det är populärt bland hans väljare och spelar på de anti-muslimska stämningar som är värre idag än efter 11 september 2001.

Men mer polarisering skapar inte mindre terrorism.

Följ ämnen i artikeln