Det är som att Åkesson skulle bli utrikesminister

Om ett par veckor kan Timo Soini vara Finlands ­utrikesminister.

I Sverige skulle det vara ­omöjligt.

Han leder det högerpopulistiska och nationella partiet Sannfinländarna.

I förra valet, 2011, gjorde Sannfinländarna ett rekordval. De slog mynt av EU-skepticismen och unionens stödpaket till Grekland och nära nog fördubblade sitt stöd till 19,1 procent av rösterna. Det gjorde dem till ­finska riksdagens tredje största parti.

Sannfinländarna blev erbjudna att ­ingå i regeringen. Men tackade nej. De kunde inte ställa upp på EU:s räddningsaktioner för de grekiska och portugisiska ekonomierna som ju Finland, liksom alla andra EU-länder, ­bidrog till.

I morgondagens val är det ­annorlunda. Partiet har lägre stöd, omkring 17 procent, men är helt inställt på att bli ett regeringsparti.

Partiledaren själv, Timo Soini, siktar på att bli utrikesminister. Han har under den senaste mandatperioden varit ord­förande i riksdagens utrikes­utskott.

För en svensk låter det här som en omöjlighet. Jimmie Åkesson (SD) som utrikesminister? Nej, tror inte det.

Men Sannfinländarna, vars namn på finska egentligen betyder basfinländarna, är visser­ligen ett höger­populistiskt och ­nationellt parti. Men historien är en annan än Sverigedemokraternas, som är sprunget ur nynazismen och vit makt-­rörelsen.

Sannfinnländerna grundandes av resterna av Finlands landsbygdsparti som gick i konkurs 1995. Det var i sin tur en utbrytare från Centern.

I dag har partiet en invandrarfientlig högerflank som partledningen av valtaktiska ­motiv ­låter bli att ta itu med. De får hålla på. Smaklöst kan man tycka, men så ligger det till.

I likhet med Sverigedemokraterna har Sannfinländarna inget emot välfärds­staten. Tvärtom vill partiet förbättra den, bland annat genom att knyta barn­bidraget till konsumentpris­index. Partiet vill ­också beskatta höginkomsttagarna mer, avskaffa arvs- och bränsleskatten och ­höja beskattningen av kapital­inkomster.

Sannfinländarna vill också att man ska kunna byta den obligatoriska skolundervisningen i svenska mot ryska om man bor nära Ryssland. Och de är också starkt emot invandring. Om ­Finland inte får välja exakt ­ vilka och hur många.

Finland leds alltid av en majoritetsregering. Det ­existerar ­ingen block­politik enligt svensk modell. Ledaren för det största partiet blir statsminister.

Enligt samtliga opinionsmätningar blir ­Centern största parti i valet i morgon och dess parti­ledare Juha Sipilä statsminister. Men ­vilka blir de ­andra regeringspartierna?

Mycket talar för att Social­demokraterna är ett av dem. Och Sannfinländarna ett annat. Tillsammans skulle de få omkring 130 av totalt 200 mandat i riksdagen.

Socialdemokraternas nestor, utrikesminister Erkki Tuomioja, opponerar sig inte mot att sitta i samma ­regering som Sann­finländarnas Timo Soini.

– Det kan man inte helt utesluta. I de flesta ­sociala frågor står de närmare oss. Vi satt i samma regering på 1970-­talet (då som ­Finlands landsbygdsparti).

Är en av grundarna

Timo Soini, 53, är pol mag och en av Sannfinländarnas grundare. Han har suttit i riks­dagen i tolv år. Han kandiderade i presidentvalet 2006 men kom först på femte plats i första omgången med 3,4 procent av ­rösterna.

Få röstar i valet

I Sverige bor 107 000 personer som har rösträtt i det finska riksdagsvalet. Men trots mer än ett ­30-tal röstlokaler ­utnyttjade bara 8 000 möjligheten att rösta. Förtidsröstningen avslutades tidigare i veckan.

Förtidsrösterna räknas i förväg och resultatet tillkännages strax efter val­lokalerna stängt i morgon kväll, klockan 19 svensk tid.