De kan ta över om Biden tvingas ge upp – sju möjliga kandidater

President Joe Biden har den gångna veckan gett sig ut på kampanjturné för att hjälpa demokratiska kandidater i mellanårsvalet men också för att testa sina egna aktier inför 2024.

Stor osäkerhet råder kring om Biden ställer upp till omval eller inte.

Sugna utmanare saknas inte men demokraterna har ingen annan självklar "frontrunner" att kasta in.

Strax efter presidentvalet 2024 fyller Biden 82 år. USA har aldrig haft en så ålderstigen president. Om han ställer upp för omval kommer han att vara 86 år när han måste sluta.

Orkar han? Vill han?

Biden själv säger att det är hans ”intention” att ställa upp men redan nu finns det många inom det demokratiska partiet som oroar sig för Bidens hälsa och intellektuella kapacitet.

Det hjälper inte att presidenten ofta småjoggar in på scen när han ska hålla tal eller motionerar på sin mountainbike.
Många tycker att han verkar virrig eller visar tecken på demens. Eller att han helt enkelt är för gammal.

USA:s president Joe Biden.

I en färsk opinionsmätning som CNN redovisar säger 75 procent av demokratiska väljare att de vill att partiet ska nominera någon annan kandidat än Biden 2024. Det är en rejäl ökning jämfört med tidigare.

Det handlar inte bara om Bidens hälsa. Han är dessutom ovanligt impopulär som president efter mindre än två år vid makten. De senaste framgångarna med klimatsatsningarna som godkändes av kongressen och likvideringen av al-Qaida ledaren Ayman al-Zawahiri har gett honom lite medvind. Trots det är det bara 42 procent av amerikanerna som tycker han gör ett bra jobb.
Inga höjdarsiffror för en president som ska försöka bli omvald.

Förlorar demokraterna makten i kongressen i mellanårsvalet i november blir det ännu svårare för Biden att få igenom sin politik.

Problemet för demokraterna är att det inte finns någon självklar ersättare med goda segerchanser.

Ingen succé

  • Vicepresident Kamala Harris, 57, borde vara det givna valet men det är hon inte.
    Hon har inte gjort någon succé som vicepresident. Hennes popularitetssiffror är ännu lägre än Bidens.
    Vad värre är så är hon både kvinna och svart. Att krossa två glastak på en och samma gång blir inte lätt.

Startfältet 2020 var ovanligt svagt. Men det finns några namn som ändå nämns i förhandsspekulationerna.

USA:s transportminister Pete Buttigieg nämns som en av utmanarna.
  • Pete Buttigieg, 40. Han är transportminister i Bidens regering men är i övrigt tämligen oerfaren. Han är gift med en man vilket också kan vara en black om foten i det konservativa USA.
  • Bernie Sanders, 80, har inte uteslutit att ställa upp en gång till. Framstår som betydligt mer vital än Biden trots att de är jämngamla. Var Bidens främsta utmanare i primärvalen 2020 men står långt till vänster.

Troligare är kanske att det blir någon av de guvernörer som nämns i förhandsdiskussionerna.

  • J B Pritzker, 57. Guvernör i Illinois som har fördelen av att han sitter på en stor förmögenhet. Hans startsträcka är därmed kort. Han har redan besökt delstaten New Hampshire som tillsammans med Iowa är de delstater som ligger först i primärvalscykeln och ofta avgör vem som vinner kandidaturen i slutänden.
Michigans guvernör Gretchen Whitmer.
  • Gretchen Whitmer, 51. Guvernör i Michigan som är nationellt känd inte minst efter planerna en högerextrem organisation hade på att kidnappa henne.

Mot partiet

  • Jared Polis, 47. Guvernör i Colorado som vägrade följa den demokratiska linjen under coroapandemin med omfattande nedstängningar. Han körde mer på Trumps linje att hålla samhället öppet. Gör att han kan locka även konservativa väljare. Även han är öppet homosexuell.

Sedan finns de ett populärt namn som de ständigt spekuleras kring men som ändå måste betraktas som osannolikt.

  • Alexandria Ocasio-Cortez, 33. Sitter i representanthuset vilket inte brukar vara en bra språngbräda för presidentkandidater. Hon får ställa upp i presidentvalet 2024 eftersom hon fyller 35 år då. Normalt har en så ung kandidat ingen chans men Ocasio-Cortez har en stark och högljudd följarskara.
    Hon står längst ut på vänsterkanten i partiet vilket är ett annat skäl till varför hennes chanser måste bedömas som små. Men hon är definitivt en påläggskalv i partiet.
Alexandria Ocasio-Cortez.

Listan över namn kan göras längre. Med så här lång tid kvar kan mycket hända som ändrar förutsättningarna.

Avgörande blir till att börja med om Biden ställer upp eller inte. Han väntas hålla på sitt besked så länge det går. Om Donald Trump ställer upp ökar chansen att Biden också gör det.

Biden angav som skäl 2020 att han ville förhindra att Trump skulle få fyra år till som president. Samma drivkraft kan gälla 2024.

Om Biden väljer att kandidera en gång till kommer ingen demokrat att utmana honom. En sittande president kan själv bestämma om han vill ställa upp för omval.

Men om partiet känner att de går mot en given förlust med Biden i förarsätet kommer trycket på honom att kliva åt sidan att bli starkt.