Efter kriserna – KD under spärren

Krisen letar sig sig allt djupare in i Kristdemokraterna. I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer ligger partiet nu under riksdagsspärren.

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att stiga i opinionen och når det högsta stödet på över ett decennium.

En klen tröst för ett parti som fram tills i höstas höll regeringsmakten men nu harvar på i opposition.

Det har varit några goda år för Kristdemokraterna i opinionen. Efter krisåren 2016 och 2017 när partiet låg under riskdagsspärren i stort sett i varenda mätning, hämtade KD tillbaka sitt väljarstöd i valet 2018. Under förra mandatperioden låg de bekvämt på höga siffror och Ebba Busch åtnjöt högt förtroende bland väljarna.

Det var då det. De glada dagarna är över för KD.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop tappar KD 0,5 procentenheter och rasar ner under spärren för första gången sen våren 2018.

Det har varit stor turbulens i Kristdemokraterna under den senaste tiden. Hösten och vintern har vilat tungt på Ebba Busch axlar med debatt om försenade elprisstöd och fortsatt höga elpriser. När elpriser till slut började dyka upp på människors konton, fick partiet nya problem.

Partiets högprofilerade EU-parlamentariker Sara Skyttedal meddelande att hon polisanmält en partikollega för sexuellt ofredande. Personen i fråga var den tongivande partisekreteraren Johan Ingerö, och händelsen skulle ha ägt rum på en partifest efter EP-valet 2014.

Johan Ingerö fick lämna sin post med omedelbar verkan.

Ytterligare KD-konflikter

Kopplat till den här händelsen finns också en konflikt mellan Skyttedal och partiet kopplat till narkotikapolitiken.

Skyttedal gjorde före jul ett uppmärksammat utspel om att legalisera cannabis. Hon pratade också med media om att hon själv använt substansen. Skyttedal är känd för att sticka ut hakan i politiska frågor men det här var för magstarkt för många kristdemokrater. Även Skyttedal framtid inom partiet är nu osäker.

Ebba Busch har under de senaste månaderna fått se sin förtroendestjärna dala. Partiets sjunkande förtroende beror delvis på ett minskat förtroende för partiledaren och hennes sätt att hantera kriserna.

Kristdemokraterna är inte ensamma under spärren. Varken Liberalerna eller Miljöpartiet tar sig över 4 procent. Miljöpartiet fortsätter sin kräftgång. De ökar med 0,1 procentenheter men mäter ynka 2, 9 procent. Liberalerna ligger kvar på 3,5 procent.

De glada dagarna är över för KD och Ebba Busch.

Högsta stödet på en decennium

Ett parti som det däremot fortsätter att gå bra för i opinionen är Socialdemokraterna. Med ett väljarstöd på 35,3 procent måste vi gå tillbaka till 2012 och den stora återhämtningen som S gjorde efter att Håkan Juholt ersatts med Stefan Löfven på partiledareposten.

Socialdemokraterna har ökat sitt väljarstöd med fem procentenheter sedan valet i höstas. Men det är väl en klen tröst efter att ha förlorat regeringsmakten.

För de andra två stora Tidöpartierna – Moderaterna och Sverigedemokraterna – har M stärkts av att sitta i regering medan opinionen skvallrar om att det går lite hackigt för SD att vara ett samarbetsparti.

Magdalena Andersson (S).

SD blivit för osynliga

Moderaterna har återhämtat sig sedan valresultatet. I valet fick de 19,1 och blev tredje största parti. Nu har de gått om Sverigedemokraterna i opinionen och mäter 21,8. En ökning med 0,1 procentenheter sedan den förra mätningen.

Sverigedemokraterna har gått ner i opinionen sedan valet i höstas. I valet fick de 20,5 procent, men idag ligger de på 18,6. En minskning med 0,4 sedan den förra mätningen som publicerade i mars.

Politiska partier tjänar på att synas i den debatten och media. Syns de inte, märks det ofta i opinionen. Sverigedemokraterna har legat ovanligt lågt sedan regeringsbildningen i höstas. Att de tar så lång tid för partier att hitta sin nya roll i det politiska landskapet påverkar deras opinion negativt.

Ulf Kristersson (M).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.