Turerna kring Assange har skämt ut Sverige internationellt

Äntligen lägger åklagare ner utredningen mot Julian Assange.

Låt oss nu hoppas att det är för gott den här gången.

”Vice överåklagare Eva-Marie Persson håller den 19 november en pressträff om utvecklingen av Assangeärendet”.

Så inleddes ett pressmeddelande som i går morse kablades ut till Sveriges och världens medier och som innehöll det i sammanhanget nödvändiga försäkringen om att redovisningen kommer att tolkas till engelska.

Det här nioåriga ärendet är ju som bekant en internationell följetong som världspressen har följt med en förvåning som bara har blivit större och större.

Så till Folkets hus i Stockholm denna eftermiddag hade press från Australien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien släpat sig.

Märkligt nog saknades det vanliga teamet från CNN, som genom åren har slukat händelseutvecklingen i denna story med imponerande aptit. Utmattade av alla konstigheter? Jag skulle inte förebrå dem om så vore fallet.

Medan folk från Åklagarmyndighetens kommunikationsavdelning förklarade spelreglerna för dagen, först anförande, sedan intervjuer på svenska och engelska, och förmanade pressen att hålla en gång fri i händelse av brand, roade jag mig ett fräscha upp minnet.

Hur många gånger har egentligen förundersökningen lagts ner och tagits upp igen?

25 augusti 2010... 1 september 2010... 19 maj 2017... 13 maj 2019...

Beslut som har fattats mot en fond av diverse internationella förvecklingar i Storbritannien, USA och Ecuador, överklaganden, diplomatiska samtal, rubriker i hela världen.

Eva-Marie Persson anlände punktligt och inledde sitt anförande med att meddela att förundersökningen än en gång läggs ned.

Ett beslut som var ungefär lika sensationellt som att Sverige slog Färöarna i fotboll i går kväll.

Vittnen, berättade åklagaren, har förhörts igen. Dessvärre har deras minnesbilder bleknat avsevärt under de nio år som har passerat sedan en ung kvinna anmälde Wikileaks grundare för våldtäkt.

Det är med minnen som med bevis. De är färskvara. Det vet vi alla. Det borde inte minst Åklagarmyndigheten känna till.

Varför togs ens utredningen upp igen i våras?

Frågar du åklagare Persson är svaret att Assange lämnade Ecuadors ambassad och att en ny situation uppstod.

Hade du frågat någon annan som kan straffrätt och som är något så när insatt i turerna i detta fall hade svaret varit att möjligheten för åtal redan då var mikroskopisk.

Halvtaskigt bevisläge, en supermakt som vill lägga beslag på Assange, en klocka som snabbt tickar mot preskription alltmedan den misstänkte avtjänar fängelsestraff i London.
Och till råga på allt vägrade Uppsala tingsrätt att gå med på att häkta mannen igen, vilket ytterligare krånglade till situationen.

Det är så mycket som är egendomnligt med det svenska rättväsendets hantering av ärendet.

Hur kunde exempelvis förundersökningen få stå och stampa i nästan fem år?

Visst, Assange bär en del av ansvaret. Han tog sin tillflykt till en ambassad. Men det är av underordnad betydelse. Åklagare har enligt rättegångsbalken en skyldighet att driva utredningar framåt.

Det går inte ens med den godaste viljan i världen hävda att den skyldigheten är uppfylld.

Och hur kunde det dröja ändas tills den 10 mars 2015 innan Högsta domstolen grep in och frågade riksåklagaren vad det var som pågick? Om åklagare inte följer lagen är det domstolens förbannade skyldighet att sätta ner foten.

Åklagare Persson stökade hyfsat snabbt undan sin presentation och svarade sedan på frågor. Att vittnena inte längre riktigt kommer ihåg var tydligen en överraskning och en svår nöt att knäcka.

”Smälta det som kommit fram... Djup analys... Valt att låta det ta tid...”

Ursäkta, men hur svårt ska det egentligen vara att förstå att situationen är hopplös?

Tv-reportern från Australien suckade och skakade på huvudet.

Det är, inte minst för kvinnan som gjorde anmälan, mycket bra att en noggrann förundersökning har genomförts. Men att den först nio år senare avslutas är närmast löjeväckande och väcker besvärande rättssäkerhetsfrågor.

Det är inte en smickrande bild av svenskt rättsväsende som åklagarmyndigheten har visat världen.


PODD: Julian Assanges uppgång och fall

Aftonbladet Daily reder ut varför Wikileaks-grundaren Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i sju år, och varför han nu sitter fängslad i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify