Så här får inte gå till i ett regeringsparti

Miljöpartiet är i kris och ingen ljusning är inom synhåll.

Att nära en femtedel av riksdagsledamöterna i ett regeringsparti öppet motarbetar sitt eget parti saknar motstycke. Det har helt enkelt aldrig hänt förut.

Miljöpartiet, det mindre regeringspartiet, befinner sig sedan i våras i djup kris. Enligt Dagens Nyheter har Miljöpartiets 25 ledamöter starka riksdagsgrupp i praktiken upplösts.

21 är kvar i den gamla gruppen, fyra ledamöter har bildat en utbrytargrupp som sällan  deltar i de gemensamma övningarna. Men har egna möten flera gånger i veckan då oppositionsplanerna läggs upp.

Det påminner om S-krisen under Håkan Juholt när utrensade toppolitiker satt och konspirerade i riksdagens kafé vecka ut och vecka in. Sven-Erik Österberg, Ibrahim Baylan och Thomas Östros hade helt enkelt ingenting annat för sig.

Detsamma gäller MP-ledamöterna Carl Schlyter och Valter Mutt tvingades lämna sina utskottsplatser sedan de röstat emot partilinjen i flera prestigefyllda omröstningar i kammaren, bland annat om den nya tuffare ayllagstidningen. Annika Lillemets och Jabar Amin lämnade sina uppdrag i protest mot det.

Det har alltså lett till att ett av regeringspartierna har en djupt splittrad riksdagsgrupp där nästan en femtedel, 16 procent, av ledamöterna går emot resten partiet. I längden är det en fullkomligt ohållbar situation och har, såvitt jag vet, aldrig hänt i ett regeringsparti.

Till Miljöpartiets smala lycka hör att kvartetten inte har så starkt stöd internt. Varken Schlyter, Mutt eller Lillemets lyckades kryssa sig in i riksdagen. Annika Lillemets hamnade visserligen nära den avgörande 5-procentsspärren för att bli personvald men det gjorde inte de övriga två.

Bara Jabar Amin blev personröstad. Men hans hemdistrikt skakas av en djup maktstrid varför även han är ifrågasatt.

Socialdemokraterna vill inte kommentera sprickan i Miljöpartiet. Det är begripligt. Regeringen vilar på en mycket smal parlamentarisk bas som plötsligt blivit ännu bräckligare.En svag regering har blivit ännu svagare.

De gröna har inte hämtat sig från vårens kris som bland annat ledde till att en tredjedel av MP-ministrarna lämnade regeringen. Nu är de inte längre bara sargade, nu haltar de också.

Vad ska språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin göra? Behovet av goda råd är stort.