Kan nyval få slut på brexitkaoset?

För mindre än 24 timmar sedan vägrade Labour gå med på nyval.

Nu har de ändrat sig för att de var så illa tvungna.

Kanske kan det äntligen bli slut på brexitkaoset. Men några garantier finns inte.

Det är inte lätt att hänga med i alla turerna i brittisk politik i dessa dagar.

När parlamentet röstade i går kväll fick premiärminister Boris Johnston nej för tredje gången på sin begäran om nyval.

Men i dag – när Johnson lägger fram ett förslag till nyval som bara behöver enkel majoritet – har Labour och den övriga oppositionen ändrat sig.

Detta sedan både Liberaldemokraterna och skotska SNP sagt att de vill ha nyval så länge som de får en garanti av Boris Johnston att han inte lägger fram sitt brexitavtal i parlamentet före valet. De vill inte ge honom fördelen av att kunna driva en valkampanj och hänvisa till att han lyckats leverera brexit.

Liberaldemokraterna och SNP:s skäl för att gå med på ett nyval är att de vill stoppa brexit. De tror att de med en ny majoritet i parlamentet kan lyckas. Liberalerna vill hellre ha ett val som bara handlar om brexit än ett nyval där brexitfrågan redan är löst. Det ger dem större möjligheter att locka brexitkritiska väljare från Labour och de konservativa.

Besvärlig sits

Liberaldemokraterna har gått starkt framåt i opinionsmätningarna sedan förra valet.

Det har däremot inte Labour gjort. Därför har ledaren Jeremy Corbyn tre gånger sagt nej till nyval trots att han innan dess hela tiden krävt att folket på nytt ska få säga sitt.

Corbyns linje har varit att han vill ha garantier för att Storbritannien inte kraschar ut ur EU utan ett avtal. Det hade han i princip redan i går kväll sedan EU gått med på att ge britterna en förlängd deadline till den 31 januari nästa år. Men först i dag erkänner han det officiellt.

Labour har en besvärlig sits. Partiet är splittrat frågan om brexit. En del av deras väljare röstade för att lämna i folkomröstningen 2016 medan majoriteten vill stanna i EU. Labours och Jeremy Corbyns vacklande linje har fått dem att sjunka i opinionen vilket gör ett nyval till ett vågspel.

Men eftersom de två andra stora oppositionspartierna i princip sagt ja till nyval hade Labour ändå inte kunnat förhindra det. Bättre då att vara med på tåget och inte se ut som man räds ett val.

Nyval nödvändigt

Sett utifrån framstår ett nyval som nödvändigt för att försöka lösa upp brexitknutarna.

Det brittiska parlamentet har nu i snart ett år brottats med utträdesavtalet utan att kunna enas om något som kan ge en majoritet. EU har för tredje gången skjutit upp deadline för brexit. Något måste helt enkelt hända.

I nuläget finns ingen majoritet för en ny folkomröstning så nyval är det enda möjliga.

I bästa fall ger valet i första halvan av december ett tillräckligt tydligt utslag för att brexitavtalet ska kunna godtas eller en ny folkomröstning hållas.

I nuläget är det definitivt fördel för premiärminister Boris Johnson och hans konservativa parti. Hans tuffa attityd mot EU och kompromisslösa linje för att se till att brexit blir av verkar ha gått hem hos väljarna. De konservativa ser ut att kunna vinna tillräckligt stort för att få en egen majoritet i underhuset. I ett sånt läge kan Johnson rösta igenom sitt brexitavtal och britterna kan lämna senast den 31 januari 2020.

Förlamar landet

Men att opinionsmätningar och val är två olika saker fick hans företrädare Theresa May erfara när hon utlyste nyval våren 2017. Hon ledde stort men när väljarna sagt sitt hade hon förlorat den majoritet hon hade. Detta är vad oppositionen hoppas ska hända igen.

Ett hot från höger utgörs av Brexitpartiet med Nigel Farage som ledare. De kommer att försöka värva konservativa väljare genom att peka på att Boris Johnston inte lyckades leverera brexit till den 31 oktober trots att han lovade fixa det. ”Do or die”.

Valrörelsen kommer att bli mycket tuff och hård och handla nästan enbart om brexit, dess fördelar och nackdelar. Med tanke på hur frågan polariserat landet de senaste tre åren är det omöjligt att säga hur valet kan sluta.

En möjlig utgång är att det inte blir någon klar majoritet för varken Labour eller de konservativa. Då kommer brexitkäbblet att fortsätta förlama landet och i viss mån EU.

PODD Vad händer med brittiska nyvalet?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om nyvalet i Storbritannien, hur det påverkar Brexit och om vem som kan tänkas vinna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen