Mejla

Lena Mellin

Det blir ingen lätt match för Sabuni

Att tävla med Busch Thor om vem som är politikens järnlady är inte lönt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

En oenig valberedning föreslår att Nyamko Sabuni blir Liberalernas nya ledare.

Hennes viktigaste uppgift blir att vinna val och hålla ihop partiet.

Men kommer hon att lyckas med det? Tveksamt.

På fredag slutar Jan Björklund som ordförande för Liberalerna efter tolv år. Han är tveklöst en av Sveriges duktigaste politiker. Ideologisk, vältalig och snabb.

Men på två mycket centrala punkter har han misslyckats. En partiledares främsta uppgift är att vinna val och hålla ihop sitt parti. Det har inte Jan Björklund gjort.

Bara i ett riksdagsval sedan Jan Björklund blev partiledare har stödet för Liberalerna ökat. Det var i valet i höstas då stödet för Liberalerna gick upp med blygsamma 0,1 procentenheter. Det gav dock ett extra riksdagsmandat.

Liberalerna är också djupt splittrade. Vid ett extra landsmöte i höstas röstade en tredjedel av ombuden emot Jan Björklunds linje, att lämna Alliansen och i stället gå i förbund med den rödgröna regeringen med Stefan Löfven (S) i spetsen.

Nu ser det ut att bli Nyamko Sabunis tur att försöka öka stödet för Liberalerna - och ena den sargade rörelsen.

Nyamko Sabuni.
Nyamko Sabuni.

Uppgiften är inte lätt. Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio skulle bara tre procent av väljarna lägga sin röst på Liberalerna om det vore val i dag. Partiet skulle alltså åka ur riksdagen,

Splittringen består och har till och med accentuerats av partiledarstriden. Valberedningen var inte enig i sitt förslag av henne som ny partiledare. Åtminstone en dryg fjärdedel, 27 procent, av ombuden vill att hennes rival, Erik Ullenhag, ska leda partiet. Inte hon.

Till Nyamko Sabunis fördelar hör att hon sticker ut. Hon är en person som man lägger märke till.

Men så särskilt mycket längre är inte meritlistan. Hennes karriär som politiker är relativt kort, fyra år i riksdagen och sju år i regeringen, den längsta tiden som jämtställdhetsminister.

För sex år sedan lämnade hon regeringen och politiken för att ägna sig åt hållbarhetsfrågor i storföretaget ÅF.

Det som också kan göra det svårt för Sabuni att bli framgångsrik, i alla fall till en början, är att hela kretsen kring Jan Björklund vill ha Erik Ullenhag, inte henne. Liberalerna är ett mycket litet parti där de personliga förbindelserna är viktiga. För viktiga tycker en del.

Sabunis mycket direkta, en del skulle kanske säga kantiga, stil ligger henne också i fatet. Men om hon tänker ge sig in i en tävling med Ebba Busch Thor om att vara borgerlighetens järnlady så kommer hon inte att vinna.

Busch Thor har en oslagbar förmåga att få benhårda budskap att låta rätt så trevliga. Den konsten kan inte Sabuni, i alla fall inte än.

Den främste medtävlaren Erik Ullenhag har, såvitt man kan bedöma inte kastat in handduken ännu. ”Vi ses på landsmötet” skriver han i ett inlägg på Facebook.

Alltså räknar han med att det fortfarande finns en chans för honom på den extra kongressen på ett hotell i Stockholm på fredag. Det gör han förmodligen rätt i.

Sabuni kommer, om hon vinner, inte ta hem en jordskredsseger. 18 av 21 länsförbund har visserligen tagit ställning för henne. Men alla var inte eniga och i flera distrikt får ombuden rösta efter eget huvud.

Det här är Nyamko Sabuni

Namn: Nyamko Sabuni

Ålder: 50

Familj: Två barn, partnern Lennart Persson som varit programledare på SVT

Karriär: Född i Burundi, uppvuxen i Kungsängen norr om Stockholm, högre studier vid bl a Uppsala universitet. Utöver de politiska uppdragen har hon bland annat jobbat på en kommunikationsbyrå och sysslat med friskvård som egenföretagare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE