Tar brexitkaoset någonsin slut?

Tar brexitkaoset någonsin slut?

Utvecklingen är ännu en motgång för Boris Johnson som dessutom tvingas till en förödmjukande reträtt genom att begära en förlängning av EU.

Det innebär dock inte att det är omöjligt för honom att få igenom sitt brexitavtal.

Det verkar som det gått troll i brexit. Varje gång som frågan ska avgöras händer något som skjuter upp hela processen.

På lördagen var parlamentet extrainkallat för första gången sedan Falklandskriget 1982 för att säga ja eller nej till det avtal Boris Johnson förhandlat fram med EU.

Men det blev aldrig någon avgörande omröstning.

Skälet är att parlamentet antog ett tilläggförslag som tvingar regeringen att presentera hela lagtexten för avtalet och att den först måste röstas igenom i detalj innan parlamentet kan godkänna avtalet.

Detta ska man se som en form av livförsäkring från alla de parlamentariker som inte vill att Storbritannien ska krascha ut ur EU utan ett avtal. Nu blir det omöjligt även om det tar längre än fram till den 31 oktober att granska och rösta om alla de komplicerade lagdelarna.

Pinsamt

Det fanns ett antal medlemmar av Johnsons eget konservativa parti som röstade för den här lagen därför att de inte litar på att premiärministern och de hårdföra brexitörerna inte tänker försöka krascha ut ur EU om det blir förseningar och deadline passeras.

Nu tvingas Boris Johnson senast vid midnatt lördag kväll skicka ett brev till EU där han begär en förlängning av deadline.

Boris Johnson i parlamentet under lördagens omröstning.

Premiärministern har upprepade gånger sagt att han inte tänker göra det. Han har sagt att han hellre dör i ett dike än begär mer tid. Han sa i dag igen efter sin senaste motgång i parlamentet att han vägrar.
Men han använde då ordet "förhandla". Han tänker inte förhandla med EU om en förlängning vilket inte utesluter att han begär en sådan. Annars bryter han mot lagen och kommer förmodligen att dras inför domstol.

Det är pinsamt för Johnson att tvingas begära mer tid av EU efter att gång på gång ha uteslutit just detta och lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober oavsett om det finns ett avtal eller inte.

Hinner granskas mer noga

Men det är inte mer pinsamt för honom än det var för Theresa May som också hävdade in i det sista att landet skulle lämna EU den 29 mars, den ursprungliga deadline som sedan dess förlängts ett antal gånger.

Boris Johnson kan fortfarande få igenom sitt avtal men det blir svårt att hinna till den 31 oktober. Vilket inte spelar så stor roll ifall EU som förväntat ger landet ytterligare tre månader eller så.

Den enda faran med det, sett i den brittiske premiärministerns ögon, är att avtalets alla detaljer hinner granskas mer noga. Därmed kan det resas nya barriärer av parlamentariker som hittar saker att vara missnöjda över.

En sak visade dagens omröstning med stor tydlighet. Johnson kan glömma att försöka få med sig det nordirländska partiet DUP som regeringen tidigare byggde sin majoritet på. Deras tio ledamöter röstade för fördröjningen och gjorde klart at de framöver kommer att rösta emot avtalet.

Rädda bli avhängda

De känner sig svikna av Johnson vars avtal innebär att Nordirland i praktiken skärs av från övriga Storbritannien när det blir en tullgräns mellan Nordirland och Storbritannien. De är rädda att det i förlängningen innebär att Nordirland knyts närmare Irland och riskerar sin status som medlem av den brittiska unionen. För DUP finns det ingen viktigare fråga än att fortsätta vara en del av det brittiska kungadömet.

Detta faktum gör det svårare för Johnson att få igenom sitt avtal när det kommer upp till omröstning nästa gång, vilket kan bli så tidigt som måndag eller tisdag i nästa vecka ifall underhusets talman tillåter det.

Men inte omöjligt.

Han ligger bättre till än Theresa Mays avtal någonsin gjorde.

Hård brexit utesluten

Det finns ett okänt antal ledamöter från oppositionspartiet Labour som vid ett slutgiltigt avgörande är beredda att rösta för brexitavtalet därför att det uppfyller väljarnas önskan uttryckt i folkomröstningen 2016 att lämna EU.

Om inte annat kan Johnson hoppas på att han vid ett troligt framtida nyval i närtid kan få den majoritet som krävs för att rösta igenom avtalet.

Samtidigt som parlamentet röstade pågick en stor demonstration utanför med krav på en andra folkomröstning om avtalet. Ett krav som både Labour och Liberaldemokraterna driver. De kommer under den kommande veckan sannolikt att försöka få till en omröstning om att utlysa ett nytt referendum. Sannolikheten att de ska lyckas är inte stor.

Ger EU britterna en förlängning går det nästan att utesluta det värsta alternativet, en avtalslös brexit. Bara det kan ses som en seger för både britterna och EU.