Lööf skakas av strömhopp från C-toppen

Måste skaffa ett helt nytt topplag till valet

Rader av nyckelspelare lämnar centerledaren Annie Lööf inför valet nästa år.

Det försvagar henne.

Samtidigt är Centern alltmer politiskt isolerat. Dags för omstart?

​Först försvann Annie Lööfs gamla parhäst sedan tiden i ungdomsförbundet.

I slutet av förra året lämnade ledamoten i EU-parlamentet, Centerns andre vice ordförande, Fredrick Federley, alla sina politiska uppdrag. En tidigare närstående visade sig vara fälld för ett flertal grova brott.

För ett par månader sedan meddelade partiets vice ordförande Anders W Jonsson, som vikarierade för Lööf under hennes senaste föräldraledighet, att han inte ställer upp till omval. Han vill gå i skogen med sina hundar och rycka in lite mer som jourläkare på sjukhuset hemma i Gävle.

De senaste dagarna har avhoppen duggat tätt. Partiets ekonomiska talesperson, påläggskalven Emil Källström, sa att han lämnar politiken efter tolv år i riksdagen. Vid 34 års ålder och som nybliven pappa tyckte han det var dags att göra något nytt.

Detsamma gäller riksdagsledamoten Kristina Yngwe, som också sitter i partistyrelsen. Liksom riksdagsledamoten Johanna Jönsson som skapat sig ett namn i migrationsfrågor.

På kort tid har alltså alla i partipresidiet, utom Lööf själv, aviserat att de lämnar politiken liksom flera andra ledamöter i partistyrelsen.

Det försvagar Annie Lööf som ofta beskrivs som en lagbyggare. Men på randen till valåret 2022 lämnar en rad nyckelspelare henne nästan ensam kvar. Men undantaget är desto bättre för henne, den nära förtrogne, partisekreteraren Michael Arthursson, en veteran som enligt partikällor inte har några planer på att lämna ännu på ett tag.

Man skulle kunna säga att tidpunkten för avhoppen är naturlig. Vill man inte fortsätta i toppolitiken är det nu man ska slå till bromsen. Snart drar den viktiga nomineringsprocessen inför partistämman i september och valet nästa år igång.

Men samtidigt är avhoppen ett hårt slag för Annie Lööf, 37, som i höst firar tioårsjubileum som centerledare.

​Hon måste på kort tid skaffa sig ett nytt topplag. Hitta en ny vice ordförande, en ny andre vice ordförande och en ekonomisk talesperson, Centerns kandidat till finansministerposten.​ De ska dessutom hinna bli ett samspelt lag som framgångsrikt kan leda partiet i valet om 17 månader. Det är alltså bråttom.

Att kalla det för en kris är att ta till för starka ord. Men besvärligt. Hon är skakad, helt enkelt.

Till de bekymmer som strömavhoppen orsakar Annie Lööf ska tilläggas Centerns alltmer isolerade position i svensk politik.

Centern vill inte samarbeta med vad de kallar för ”ytterkantspartierna”, det vill säga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Då återstår, teoretiskt, fem partier som Centern skulle kunna samarbeta med, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men Centern vill inte heller medverka till att ge Sverigedemokraterna något som helst inflytande över svensk politik. Det gör att inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna faller bort som tänkbara samarbetspartners. Utan sedan några veckor tillbaka även Liberalerna som då tvärvände i sin inställning till SD.

Återstår gör då två möjliga partier som Centern kan samarbeta med, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är en ganska isolerad position.

Annie Lööf sade nyligen:

– Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning.

Hon uteslöt varken en M- eller en S-ledd regering. Men i praktiken har Centerpartiet målat in sig i ett hörn och kan bara samarbeta med två partier, S och MP, så alla står fast vid sina nuvarande ståndpunkter.

S och MP stöds i dag av mindre än 28 procent av väljarna. Inte ens tillsammans med Centerns 9,9 procent enligt senaste Aftonbladet/Demoskop, blir det särskilt imponerande.

I slutet av maj ska Centern spika sin nya framtidsagenda för de kommande tio åren, alltså även för nästa val. Det tycks vara dags för någon form av omstart. Annars kommer partiet inte nå målet – att sitta i regering igen.

 

De lämnar Lööf

  • Anders W Jonsson, vice partiordförande
  • Emil Källström, Centerns ekonomiska talesperson
  • Fredrick Federley, andre vice ordförande, lämnade redan i november
  • Kristna Yngwe, riksdagsledamot och ledamot av partistyrelsen
  • Johanna Jönsson, riksdagsledamot med migrationsprofil

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.