Boris dilemma – förräderi eller kaos

Boris Johson ställs inför sitt svåraste dilemma hittills när brexit nu slutgiltigt ska avgöras.

Ska han skriva på ett avtal med EU och riskera att stämplas som förrädare? Låter han bli riskerar han folkets vrede när kaoset slår till med medicin- och matbrist.

Boris Johnson ställs för sitt svåraste dilemma hittills.

Sedan premiärminister Boris Johnson vann valet för ett år sedan och förhandlade fram ett utträde ur EU har det varit rätt tyst om brexit.

Men nu står vi obönhörligen inför den stora finalen. Nu avgörs om britterna och EU ska ha ett framtida handelsavtal eller om det blir kaos såväl i handeln och den bräckliga freden på Nordirland hotas.

I mångt och mycket är det en person som står i centrum, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Det var han som ledde lämna-kampanjen inför folkomröstningen 2016 och det var hann som vann det avgörande valet i december förra året när britterna hade en sista chans att säga sin åsikt om brexit.

I och med Johnsons rungande seger var skilsmässan från EU ett faktum. Under det gångna året har EU och britterna förhandlat om hur den framtida relationen ska se ut.
Det har gått si sådär för att uttrycka det milt.

Britterna har hela tiden skjutit problemen framför sig samtidigt som de skapat nya genom att exempelvis stifta en lag som ger landet rätt att bryta mot utträdesavtalet som man själva skrivit på.

Men nu närmar sig deadline obönhörligt och Boris Johnson måste bestämma sig.
In i det sista har han försökt med samma taktik som gav lämnasidan segern i folkomröstningen, att plocka russinen ur kakan.

Största tvistefrågorna

Här är de tre största tvistefrågorna.

* En rättvis spelplan.

För att britterna ska få fortsatt fri tillgång till EU:s inre marknad vill EU ha garantier för att Storbritannien inte skapar helt egna spelregler genom att exempelvis förvandla sig till ett skatteparadis för utländska företag. Ett Singapore vid Themsen som det kallas. Men britterna vill själva kunna bestämma.

* Var ska tvister avgöras.

När EU och britterna inte är ense måste tvister avgöras någonstans. Ska det ske i EU-domstolen eller i en ny specialdomstol? De båda sidorna har väldigt skilda uppfattningar.

* Fiskerättigheter

I dag kan EU:s fiskare fiska i vattnen utanför Storbritanniens territorialgräns. Britterna vill kraftigt begränsa det fisket. Det var ett av de viktigaste löftena i folkomröstningen. EU vill kunna fortsätta fiska nästan som förr.

Så som Boris Johnson lagt fram brexit handlar det om att återta kontrollen och lämna EU:s "tvångströja". Allting som innebär att EU fortsätter att ha ett inflytande över de beslut som britterna kan fatta innebär att brexit urvattnas.

Kaos vid gränserna

Samtidigt är det lite av ett moment 22. Boris Johnson kan knappast räkna med att han ska få EU att gå med på att låta britterna handla tullfritt med EU utan att samtidigt följa EU:s grundläggande regler. Det vore rena självmordet för den ekonomiska klubben vars grund är att ge medlemmarna handelsfördelar mot att de betalar en medlemsavgift.

Britternas bud är att de vill ha fördelarna men inga nackdelar. Något EU omöjligen kan gå med på.

Johnsons problem är att om han skriver på ett avtal där landet fortfarande lyder under EU-regler kommer de hårda brexitörerna i hans parti att revoltera. De kommer att peka ut honom som en förrädare.

Skriver han inte på innebär det att Storbritannien står helt utanför och att alla varor beläggs med hårda tullar. Den brittiska regeringens egna analyser talar om ett BNP-tapp med minst fem procent, kaos vid gränserna när varor fastnar och brist på mediciner och mat.

Detta ovanpå de svåra skador på ekonomin som coronapandemin redan orsakat.

Utan ett avtal riskerar premiärministern ett ramaskri från alla vanliga väljare som han lovat att en skilsmässa från EU skulle vara både lönsam och smärtfri.

Toppmöte med EU:s ledare

Det är därför Johnson försöker visa att han kämpar ända fram till mållinjen. Att han inte ger sig utan strid.

Budet från EU är att man redan förhandlar på övertid och att ett avtal måste nås denna vecka, annars hinns inte alla formaliteter med innan Storbritannien lämnar den 31 december.

I ett sista minuten-försök att hitta en lösning ska Johnson träffa EU-ledaren Ursula von der Leyen de närmaste dagarna före eller efter det toppmöte EU:s ledare håller på torsdag och fredag.

Hur Boris Johnson löser sitt dilemma påverkar inte bara hans egen framtid utan alla EU-medborgares.