Ingen törs försvara de hårda reglerna

Långvarigt sjuka i covid blir av med sjukpengen

J​ag skulle vilja se den partiledare som försvarar att långvarigt covidsjuka fråntas sjukpenningen.

Ingen skulle våga.

Av det enkla skälet att det vore hjärtlöst.

Aftonbladet har i ett reportage berättat om 50-åriga Christine Udding. Hon är undersköterska och en av vårdens hjältar under pandemin.

Christine Udding fick en chock av beskedet från Försäkringskassan om att hon blivit utförsäkrad.

När viruset svepte in över Sverige meddelade hon sin arbetsgivare att hon ville jobba med coronapatienter. I slutet av april blev hon själv sjuk i covid-19 och nu ska hon, precis som andra långtidssjukskrivna, prövas mot hela arbetsmarknaden. Annars upphör sjukpenningen.

Reglerna ser ut så här. Under 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan göra ditt vanliga jobb. Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något normalt arbete på arbetsmarknaden.
 

Nu står Christine Udding inför hotet att bli av med sjukpenningen eftersom hon skulle kunna utföra något jobb, enligt Försäkringskassan. Hennes make Kjell frågar retoriskt om det är så vården hjältar ska behandlas?

180-dagars regeln infördes 2008 på initiativ av regeringen Reinfeldt. Tanken var god, människor skulle inte fastna i sjukskrivning utan få hjälp, pressas säger vissa, att återgå till ett arbete.

Men det har inte fungerat som det var tänkt.

 

I början av året presenterade den statliga utredaren Claes Jansson ett förslag om att ändra den statlig förordning som reglerar 180-dagarsregeln.

Han föreslog flera förändringar. Bland annat att bestämmelsen som säger att den sjukskrivne efter 180 dagar ska ta ”normalt förekommande arbeten” ska förtydligas. I dag nekas fortsatt sjukpenning om personen inte tar ett annat, normalt jobb. Utredaren vill att Försäkringskassan pekar ut vilka typer jobb det egentligen handlar om.

Han ville också utöka möjligheten till undantag, bland annat för rehabilitering.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Sedan dess har inte mycket hänt. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) menar att det inte finns stöd i riksdagen för en förändring. Men han säger också att samhällskontraktet har brutits och att sjukförsäkringen för många i praktiken begränsats till 179 dagar Det är ord som förpliktigar, kan man tycka.

Jag skulle vilja se den partiledare eller riksdagsledamot som ställer sig upp och säger till Christine Udding och andra i hennes situation: Nej, vi ska inte ändra något. Inte ens just nu, mitt i coronapandemin.

Ingen har hittills anmält sig frivilligt.

 

De flesta covidpatienter tillfrisknar direkt men många vittnar om långvariga effekter av sjukdomen, man vet inte hur långa. En del är mindre svåra, andra grava. Ett särskilt forskningsprogram på Karolinska följer de svårast drabbades väg tillbaka, med eller utan funktionsnedsättningar.

Någon ändring måste göras. Antingen de som utredaren talade om redan före pandemin. Eller för gruppen covidpatienter med långvariga men av sjukdomen.

Det är inte rimligt att människor som drabbas, som vårdens hjältar, eller andra, blir av med sin sjukpenning. Trots att det inte alls var meningen.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.