Vad hände med lättade restriktioner för äldre?

Anders Tegnells ord har inte följts av handling, skriver Britta Svensson.

När kommer de nya rekommendationerna för 70-plussarna?

”Snart” sades det för mer än en månad sen.

Men ingenting händer.

”De särskilda rekommendationer som gällt för personer över 70 år under våren och sommaren är inte längre nödvändiga. Det meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell”, stod det i en artikel på SVT Nyheter den 1 september.

Det talades från Tegnells sida om ”ett upplägg som minskar deras isolering högst avsevärt” som skulle ”kunna landa i att även de som är i riskgrupp ska kunna leva ett liv som vem som helst i Sverige”.

Sen hände inte ett dugg.

Jag ser att Folkhälsomyndigheten gett körsångare rekommendationer om en mer smittsäker verksamhet, har publicerat ett kunskapsstöd för att främja arbetet med rökfria skolgårdar och har skickat ut en undersökning om hur covid-19 påverkat människors spel om pengar.

Så visst ligger de i.

Men vad händer med 1,6 miljoner 70-plussare som sedan 16 mars omfattas av rekommendationer som allvarligt inskränker deras rörelsefrihet och möjligheter till ett fullvärdigt liv?

Den senaste tiden har fullt fokus i stället varit på olika intressegruppers önskan om arrangemang för fler än 50 personer. Otaliga artiklar har lyft fram att konserter, teaterföreställningar och sportevenemang ska kunna ordnas för upp till 500 personer.

Jag saknar ständiga, hårda frågor om äldres situation.

Andra har också surnat till den senaste veckan. Svenska Dagbladets Karin Thunberg tog till tuffa ord i en krönika:

”Återigen är det vi över 70 som ska hålla oss undan och axla samhällsansvaret”.

Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, var hård på Aftonbladets debattsida om Sverige som en värstingnation när det gäller ålderism:

”Ålderismen har förstärkts under covid-19 pandemin … Varför drog man likhetstecken mellan en frisk 70-plussare och en multisjuk 95-plussare?”.

Så vad hände egentligen med utspelet om lättade restriktioner för äldre den 1 september? Tegnells ord har inte följts av handling, och nu säger hans chef Johan Carlson att ”vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid. Vi pratar om åtminstone ett år”.

Vad är det som gäller? I råden till 70+ på hemsidan har Folkhälsomyndigheten lagt till en luddig formulering om att de ”har påbörjat arbetet med att studera och analysera konsekvenser av det allmänna rådet till personer 70 år och äldre. Detta gör vi för att få mer kunskap om de psykosociala konsekvenserna”.

De rekommendationer som i mars skulle gälla ”de kommande veckorna” har nu varat i sju månader.

I det tomrum som uppstått luckrar människor själva upp förhållningsreglerna. Kanske är det tanken? Att vi ska börja ta risker utan att någon myndighet behöver ta ansvar?

Mitt Facebookflöde fylls av glada bilder på mor- och farföräldrar och barnbarn. Själv umgås jag nu med mina som om det inte fanns någon morgondag.

Och det gör det ju inte heller. Framtiden är utplånad, det är nuet som gäller. Jag tar vara på de glädjeämnen som finns, mellan svackorna av rekommenderad isolering.


Gratis influensavaccin för äldre

  • ”Det ojämlika smittskyddet för 65+ är en skandal”, skrev jag i Aftonbladet 28 maj. Nu är det äntligen klart att höstens influensavaccin blir gratis för 65+ i alla regioner.
  • Tidigare har bara ungefär hälften av alla över 65 blivit vaccinerade mot influensa varje år. Fem regioner tog betalt för sprutan under den gångna influensasäsongen.
  • Den senaste månaden har jag befunnit mig mitt i smeten i Stockholm, och observerat var det finns smittrisker och inte. Nästa vecka tänker jag ge förslag till nya rekommendationer för 70+. Vilka är dina?

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen