Till slut kommer sanningen ikapp Reslow

Hans lögner är ett problem även för SD

Sverigedemokraternas tålamod med Patrick Reslow är imponerande.

Inget annat parti hade visat samma tolerans med upprepade lögner från en riksdagsledamot.

För snart tre år sedan lämnade den dåvarande M-ledamoten i riksdagen Patrick Reslow Moderaterna och gick över till Sverigedemokraterna.

SD tog en skalp skulle man kunna säga. Och de tycks fortfarande vara så nöjda med den att de inte visar några tecken, i alla fall inte utåt, på irritation över Reslovs uppenbara omoral.

Åklagaren har lagt ner förundersökningen om misstänkt bedrägeri. Det motiverar han med att det saknas vittnen till de misstänkta bedrägerierna.

Men samtidigt framgår av förhören i den nedlagda förundersökningen att Patrick Reslow ljugit.

Patrick Reslow (SD).

Han har sagt till Aftonbladet att hans fru och son inte sovit i de sviter och hotellrum han bokat för två vuxna och ett barn. Alltså skulle han inte betala en fjärdedel av kostnaden för rummen. Det är praxis när riksdagsledamöter delar hotellrum i tjänsten med utomstående personer. Det gäller även familjemedlemmar.

Men av förhören framgår att han ljugit tio gånger för Aftonbladet, bland annat om att hans familj var med honom i Singapore.

Är detta en stor sak? Ja, det är det faktiskt. Det gräver visserligen inga stora hål i riksdagens väl tilltagna budget, betald av skattemedel. Men det är inte heller ekonomin som är den intressanta frågan. Det är moralen.

Att vara riksdagsledamot är något av det finaste man kan vara. Ledamoten har fått väljarnas förtroende att bestämma vilka skatter vi ska betala och vilka lagar vi alla ska följa.

Riksdagsledamöternas särställning understryks i regeringsformen, en av grundlagarna. Det krävs, i vissa fall, att riksdagen medger att en ledamot, eller en före detta ledamot, åtalas.

Patrick Reslow har kort sagt inget skitjobb. Däremot beter han sig som en skithög.

Den tolerans riksdagen visar sina ledamöter är ibland obegripligt stor. Så fort en ledamot hittar på att den är på tjänsteresa står riksdagen för alla kostnader.

Men det räcker uppenbarligen inte för Reslow Han tycker att de ska betala för fru och barn också.

Att han själv står ut med att se sig i spegeln trots sitt ljugande för att tillskansa sig en tusenlapp då och då är en sak.

Men det är inte bara en affär mellan honom och hans väljare (som kan tycka att det räcker nu).

Det rör också förhållandet mellan Sverigedemokraterna och deras 1,1 miljoner väljare.

Politik är en förtroendebransch. Den eller dem väljarna inte litar på har problem.

Patrick Reslow går uppenbarligen inte att lita på. Han har inga problem med att säga som det inte är.

De skulle vara ett problem för vem som helst. För en riksdagsledamot är det ännu större.

Det leder till att Sverigedemokraterna också har problem. Möjligen godkänner de inte hans ljug. Men de ingriper inte heller. Den som tiger samtycker, som det heter.

Men till sist kommer sanningen att hinna ifatt. Både Patrick Reslow och Sverigedemokraterna. Det brukar den göra och det finns inget som talar för att det här är ett undantag.

Att inte tala sanning och att inte göra rätt för sig är inget väljarna gillar.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.