Farbröderna står längst fram under coronakrisen

Revansch för 60-plussarna – nu behövs deras erfarenhet

​Coronakrisen har inneburit 60-plussarnas revansch.

De inrikesfödda männen på väg mot pensionen rattar just nu skutan Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff om fortsatta restriktioner kring covid-19.

​Nyss betraktades de sannolikt som några som höll på att fasas ut från arbetslivet. Men inte nu, nu leder de Sveriges kamp mot coronapandemin, hälsokrisen och den lika alarmerande ekonomiska utförsbacken.

Det handlar om statsminister Stefan Löfven, riksbankschef Stefan Ingves, statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Fyra femtiotalister som varit med förr. Och det är inte fel i det här fallet. Tvärtom, det är en tillgång.

 

Stefan Ingves var inne på det i sitt personligt färgade tal om Riksbankens insatser mot krisen som han höll i förra veckan.

Han har, i olika funktioner, varit med om de tre djupa kriser som skakat Sverige sedan början av 1990-talet: den så kallade 90-talskrisen, finanskrisen som startade 2008 och dagens coronakris. Det är tre djupa kriser som lett till att väldigt många människor blivit av med sina jobb.

Ingves var faktiskt chef för Riksbanken redan under finanskrisen – ​så ​han vet vad han talar om.

 

Detsamma gäller i viss mån Stefan Löfven som spelade en aktiv roll under finanskrisen, då som ordförande i LO-facket IF Metall och drivande bakom de krisavtal som då slöts på arbetsmarknaden.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är delvis uppvuxen i Etiopien, vilket kan ha väckt intresset för de infektionssjukdomar som han vigt sitt arbetsliv åt.

Tegnell jobbade på Socialstyrelsen under svininfluensan, även kallad ”den nya influensan”, en pandemi som briserade 2009. Man kan lyssna till hur han lät då i en gammal P1-dokumentär om man vill. Han låter ungefär som nu.

Men redan fyra år tidigare hade han valts in i Krigsvetenskapsakademien och installationsföreläsningen handlade om pandemiers påverkan på samhället.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson har också ägnat sig åt infektionssjukdomar under hela sitt yrkesliv, här hemma och internationellt. Han skrev sin doktorsavhandling om ett ämne relaterat till malaria.

 

Den gemensamma nämnaren mellan de här fyra männen är, förutom att de är män, att de varit med förr.

De flackar inte med blicken när de får kniviga frågor, de verkar tycka att de har koll och de inger därmed förtroende.

Tillsammans utgör de 60-plussarnas revansch. De är inte mogna för utrangering. De har helt enkelt samlat på sig en massa erfarenhet – och därmed kompetens.

Det som är lite tråkigt i sammanhanget är att alla är män och födda i Sverige. Kvinnor och utrikesfödda lyser med sin frånvaro i kvartetten.

Det är i hög grad en spegling av samhället – som det såg och ser ut. Vid nästa pandemi kommer bilden med all sannolikhet att vara annorlunda.

Nyckelspelarna

  • Statsminister Stefan Löfven, 62, fyller 63 i sommar.
  • Statsepidemiolog Anders Tegnell, 63, fyller 64 i slutet av nästa vecka.
  • Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, 66, nyss fyllda.
  • Riksbankschef Stefan​ Ingves​, 66, nyss fyllda.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.