Mejla

Oisín Cantwell

Kärleken tvingade bort Magdalena Anderssons allt i allo

Magdalena Andersson och Gösta Brunnander på väg till talmannen tidigare under måndagen.
Magdalena Andersson och Gösta Brunnander på väg till talmannen tidigare under måndagen.

KOLUMNISTER

Presskonferensen om den stundande presskonferensen leddes av en ung man vars trendiga kostymbyxor slutade strax under knäna.

Klockan var halv ett och det skulle ännu dröja trekvart tills Magdalena Andersson och talman Norlén gjorde gemensam entré.

Att Gösta Brunnander, mannen med kostymbyxorna, höll pressträff om en pressträff utanför kammarsalen berodde på att de tunga riksdagsjournalisterna och deras hangarounds i form av unga allmänreportrar var hispigare än normalt, vilket inte säger lite.

"Har Magda nått en överenskommelse med Vänsterpartiet?"..."Ger talmannen förlängd tid för sondering?"..."Vad säger Annie Lööf"?...

Frågor kom och gick och det är inte lämpligt att underhuggare plötsligt går in i rollen som statsministerkandidat och svarar och unge Brunnander tyckte väl det var bäst att trösta de uppjagade journalisterna med att de kommer att få sitt.

Lugn var endast Ekots veteran Erik Ridderstolpe. Men så har han också varit med längre än de flesta. Så länge att han har gått i pension.

Att han över huvud taget var på plats berodde på att de ordinarie politikreportrarna var utmattade efter att i helgen ha bevakat Liberalernas landsmöte.

Vad är dagens journalister gjorda av för virke egentligen? Lite obekväm arbetstid och de måste vila upp sig en vecka efteråt.

Fotografer knuffades. Nyfikna riksdagsledamöter och tjänstemän gick förbi.

Lokalvårdaren Americano tog uppståndelsen med ro, vilket möjligen beror på att han har sett politisk dramatik komma och gå under sina snart 30 år i riksdagshuset.

Gösta Brunnander, mannen med de ljusgråa kostymbyxorna log, fibblade med mobilen, och styrde upp.

Någon timme tidigare hade han tillsammans med Magdalena Andersson och några biffiga livvakter lämnat Finansdepartementet för promenaden till riksdagshuset.

En promenad utan dramatik, även om ett äldre par förskrämt hoppade in en port då de stora Säpokillarna beredde väg.

Vad tänkte den nya partiledaren på då hon stretade fram i den kärlekslösa novemberkylan iklädd en tunn, blå kappa?

De parlamentariska förutsättningarna kunde vara bättre, hon har inget annat val än att försöka kryssa fram mellan höjda pensioner och strandskydd och vänster och center.

Magdalena Andersson och Gösta Brunnander från 2017.


Besök hos talmannen kom och gick och Brunnander ser ut att vara 19, men är drygt 30.

Att han är ung hindrar inte att han har ett gediget cv. Ombudsman för SSU i Göteborg, efter valet 2014 pressnisse hos framtidsminister Kristina Persson. Sedan en tid hos finansminister Andersson innan självaste statsministern knöt honom till sig.

Kanonkarriär, med andra ord.

Men så blev Brunnander kär i en redaktör på SVT. Intressekonflikt uppstod och han skeppades till försvarsdepartementet.

Och för några månader sedan pep han iväg för att bli "Marcom Business partner", vad nu det är, i en intresseorganisation.

Men nu är kostymbyxan tillbaka och han log och kameror smattrade och talmannen och sosseledaren pratade och pratade och berättade att det ännu inte finns någon överenskommelse mellan V och S men att det ändå blir votering på onsdag och efter det var det dags för allmän frågestund.

När showen i riksdagens presscenter var över och Brunnander skyndade iväg med sin chef och livvakter joggade jag efter.

– Det är här man ska vara, i händelsernas centrum, sa han med lycklig röst när jag kom ifatt honom.

När Andersson skulle forma sitt lag och ringde honom var det inte mycket att tänka på. Någon annan får bli Marcom Business partner.

Vad hände med intressekonflikten?

– Förhållandet tog slut.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Anderssons utpressning tvingar V välja sida

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Finansdepartementet

Annie Lööf

Vänsterpartiet