Göran Persson kan ha varit den siste

Det nya normala är koalitionsregeringar

Flygbild över regeringskansliet Rosenbad och Sagerska palatset på Strömgatan, Riksbron och riksdagshuset till höger.

Göran Persson kan ha varit den siste. Den siste statsministern som ledde en enpartiregering i Sverige.

Den här kolumnen handlar alltså varken om covid-19, de kommande helgerna eller om vaccin. Den handlar om läget i den svenska riksdagen.

Under mycket lång tid efter andra världskriget leddes Sverige av Socialdemokraterna. Under en period på 1950-talet regerade de visserligen tillsammans med Centerpartiet. Men normaltillståndet var definitivt en socialdemokratisk enpartiregering med Tage Erlander eller Olof Palme vid rodret.

Många lever fortfarande i föreställningen att det är så det ska vara. Allting annat är konstigt.

Sorry folks, så ser verkligheten inte ut längre. Göran Persson kan ha varit den siste statsministern som ledde en enpartiregering i Sverige. I alla fall under mycket lång tid framöver.

Tage Erlander och Olof Palme, 1969.

Sedan 1976, i kölvattnet av en ny regeringsform och tvåkammarriksdagens avskaffande, har Sverige letts av en koalition hälften av tiden, 22 år. De har bestått av två, tre eller fyra partier.

Att regeringen bestått av ett enda parti under lika lång tid som av en koalition under de senaste 44 åren ger dock inte en riktigt korrekt bild.

Från mitten av 1990-talet fram till 2006 hade den dåvarande S-regeringen, med Göran Persson som statsminister, ett mer eller mindre organiserat samarbete med först Centern, därefter med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraternas ställning i riksdagen var för svag för att de utan samarbetet skulle fått stora besvär att få stöd för sitt budgetförslag.

Sverige har helt enkelt normaliserats. Ett enda dominerande parti tillhör det förgångna.

Göran Persson.

Men den högre frekvensen av koalitioner, senast från 2006 och framåt, beror inte bara på att Socialdemokraterna försvagats.

Ett annat skäl är det ökande antalet riksdagspartier. De var fem fram till 1988. Nu sitter åtta partier i riksdagen och trots många profetior om att ett eller annat kommer att röstas bort har det inte hänt. Inte sedan Ny Demokrati med bland andra schlagerkungen Bert Karlsson, gjorde en kort sejour för snart trettio år sedan.

Det finns ingenting som tyder på att vi skulle komma tillbaka till den gamla stabiliteten med ett enda regeringsparti. Det kanske inte ens är önskvärt. Bräckligare regeringar ger riksdagen större inflytande och därmed ökad vitalitet – och lite mer oreda.

Göran Persson kan alltså, helt ofrivilligt, ha satt en historisk punkt. Som den siste statsministern som ledde en regering med bara ett parti i Sverige.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Äntligen vaccination
    Vaccinet mot covid-19 har tagits fram på rekordtid och i dag väntas de första få sin första dos. Det är äldre och sköra. De första 10 000 doserna delas mellan alla regioner som tilldelas vaccin till 200 personer utom de tre största regionerna som får till 425 personer.
  • Tegnell vilar inte
    Myndigheternas presskonferens om coronaläget tar inte paus bara för att det är jul och nyår. På tisdag är det dags för statsepidemiolog Anders Tegnell och hans kollegors presskonferens som vanligt. Sänds såklart på aftonbladet.se för den som vill hänga med och få en egen uppfattning.
  • Brexit på riktigt
    Storbritannien lämnade EU redan den siste januari i år. Men på nyårsdagen kommer det verkliga avskedet då den elva månader långa övergångstiden är över. Med eller utan ett nytt handelsavtal med EU lämnar öriket som var medlem i 47 stundtals gnälliga år som medlem i unionen.
  • Portugal tar över
    På nyårsdagen lämnar Tyskland över det rullande ordförandeskapet i EU till Portugal, medlem i EU sedan 1986. Vi vet alla vad som står på dagordningen under det kommande året. Corona, corona och corona. Liksom klimat och efterdyningarna av brexit. Det räcker och blir över.
  • Helin läser ”Nyårsklockan”
    Skansen är visserligen coronastängt men enligt SVT:s tablå kommer nyåret ändå vakas in på museets Sollidenscen, dock utan publik. Sofia Helin, mest känd från tv-serien ”Bron” läser i år lord Tennysons klassiska dikt ”Nyårsklockan” med strofen ”Ring klocka ring”.
  •  

Veckans citat

”Jag hoppas att nästa år blir ett ljusare år ”

Stefan Löfven, statminister, i sitt jultal. Många håller med.

Stefan Löfven under jultalet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.