Knarket gör oss märkligt nog rikare

Brott tas med när man räknar fram ekonomins storlek

​Man skulle kunna se det som en bot för oönskat beteende. Eller som en belöning för gott uppförande. Men jag tror inte att avsikten är den.

Det handlar om hur man beräknar värdet av allt det som produceras i ett land under ett år. Både varor och tjänster.​

EU vill att den svarta sektorn ska räknas in. Alltså knarkhandel, utpressning, kidnappning, sexhandel, människohandel och annan grov brottslig verksamhet.

Man kan tycka att det är konstigt eftersom det på något sätt innebär en acceptans av den svarta ekonomin. Man kan också tycka att det ger en mer rättvisande bild eftersom den svarta och den vita ekonomin inte är separerade utan tvärtom är intimt förknippade.

Tar man hänsyn till omfattningen av den svarta ekonomin ger det en bättre bild av den ekonomiska verksamheten i ett land.

Kanske.

Men nu har det märkliga inträffat att den svenska knarkhandeln enligt en ny analys från polisen sannolikt är tio gånger så stor som man tidigare trott.

Det betyder att när Statistiska centralbyrån, SCB, nästa gång fastställer hur bruttonationalprodukten, BNP, räknas fram 2024 kommer knarkhandeln att höja BNP.

 

Enligt polisen uppgår värdet av den svenska knarkhandeln i dag till 150 ton och har ett värde på 15 miljarder kronor.

Hela BNP uppgick 2019, den senast fastslagna siffran, till 5 020 miljarder kronor. Narkotikahandeln omfattar alltså 0,3 procent av BNP och måste sägas ingå i den privata sektorn, avseende både varor och tjänster. Knarkhandel kräver många tjänster som penningtvätt, beskydd, transporter och så vidare.

Men nu kommer vi till den riktigt märkliga. En omfattande kriminalitet som höjer BNP bidrar till att höja ett lands medlemsavgift i EU. Det finns en länk mellan värdet av ett lands produktion och samma lands avsättning till den gemensamma unionskassan.

Men det skulle också kunna minska ett EU-lands eventuella ”böter” för att ha brutit mot EU:s stabilitetspakt om ordning och reda i statsfinanserna.

Statsskulden får högst uppgå till 60 procent av BNP. Om det är högre kan det utdömas böter.

 

Jag har lite svårt att bestämma mig vad jag tycker om det här. Instinktivt är jag emot denna plötsliga mix av svart och vit ekonomi. Det strider mot mitt rättsmedvetande.

Illa tycker jag också om att ett land i princip själva kan sänka eller höja sin BNP genom att plötsligt uppskatta det ekonomiska värdet av kriminaliteten annorlunda än tidigare.

Men det kanske är ett gammeldags tänkande. Vad vet jag.

 

Fem saker att ha koll på i veckan

  • Tummen upp eller ner?
    EU:s statistikbyrå Eurostat kommer med färska, jämförbara siffror för arbetslösheten i de 27 medlemsländerna på tisdag. De avser april månad. Hur har den europeiska arbetskraften, och regeringarna, klarat sig under pandemins första år? Det får vi svart på vitt i tabellerna.
  • Järvaveckan – i år som live
    Förra året blev det ingen politikervecka på Järvafältet, kantat av flera invandrartäta förorter i nordvästra Stockholm. Men i år blir det liveföreställningar. Partiledarnas medverkan inleds med Annie Lööf (C) samt Per Bolund och Märta Stenevi, båda (MP) på onsdag.
  • Ekonomiskt toppmöte
    Finansministrarna från världens sju största ekonomier samlas på fredag i London. Lite har läckt ut om vad som är de stora frågorna. Den så kallade vaccinnationalismen, att behålla vaccin eller ingredienser till det, inom det egna landets gränser borde i alla fall diskuteras.
  • Flaggan vajar gul och blå
    Det som nu är Sveriges nationaldag har firats sedan 1893 på Skansen på initiativ av institutionens grundare Artur Hazelius. Sedan 1993 är det en helgdag. Men i år blir det inget officiellt firande på Skansen. Stefan Löfven firar dagen med ett framträdande på Järvaveckan.
  • Sommaravslutning
    Det här händer visserligen först nästa vecka men kan vara bra att känna till redan nu. Riksdagens avslutande partiledardebatt hålls onsdag 9 juni. Inleder gör som vanligt statsminister Stefan Löfven (S), följd av oppositionsledaren Ulf Kristersson (M). Klart vid lunchtid.
     

Veckans citat

Allt snack om jämlikhet. Det enda folk har gemensamt är att vi alla kommer att dö.

Bob Dylan, poet, legend och Nobelpristagare som fyllde 80 år i veckan


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.