Mejla

Lena Mellin

Att de gamla stängdes in var omänskligt

Det går att förstå att besöksförbudet infördes – men inte att det behölls

Publicerad:
Uppdaterad:

​Att besöksförbudet på landets äldreboenden hävs om två​ veckor är inte en​ dag​ för tidigt.

Det borde ha gjorts för länge sedan.

Förbudet är inhumant, sannolikt olagligt och i vissa fall helt onödigt.​

​Ingen kan ha missat historierna om de anhöriga i Mölndal som med stegar försökte lura sig in på äldreboenden bakom ryggen på de anställda efter att inte ha fått träffa sina äldre familjemedlemmar på flera månader. Det säger ungefär vad det handlat om, och därför är det bra att besöksförbudet på äldreboendena upphör 1 oktober.

Att regeringen införde förbudet i våras kan man förstå. Covid-19 var en ny sjukdom, den drog fram som pesten och man visste då inte särskilt mycket om den. Bättre ta det säkra före det osäkra – lås dörrarna.

Men vart efter månaderna gick blev omtanken om de gamla inte längre någon omtanke. Det blev ett straff för nånting som de inte gjort.

Gamla, sjuka och dementa fick inte träffa varken anhöriga eller kvarvarande vänner på evigheter. I bästa fall fick de tala med dem med ett plexiglas emellan. I värsta fall inte alls, inte en enda sekund. Inte en puss, inte en kram, inte en klapp, inte en kopp kaffe med dem de älskar mest. På flera månader.

Det var inhumant. Ovärdigt. Hjärtskärande.

 

Visst, jättemånga dog på äldreboenden. Det är en skandal och jag både tror och hoppas att mycket arbete och mycket pengar kommer att läggas ner för att komma till rätta med roten till problemet. Hittills har personal i alla fall fått gå kurser i grundläggande hygien.

Men trots det var det omänskligt. Eller blev det i längden.

I värsta fall kan det också ha varit olagligt. Inte ens de som bor på särskilda boenden för gamla saknar fri- och rättigheter. De bor i en lägenhet med ett lägenhetsnummer som de betalar hyra för.

Det gör dem inte bara till lägenhetsinnehavare utan också till rättighetsägare till vilka som får gå in i lägenheten. De hade sannolikt inte sagt nej till döttrar, söner, barnbarn eller gamla kusiner. Lika lite som de sagt nej till personalen.

 

På senare tid kan det generella besöksförbudet också ha varit helt onödigt – för vissa. De gamlingar som varit smittade har ju antikroppar och kommer, såvitt man nu vet, inte få sjukdomen igen. I alla fall inte inom de närmaste månaderna.

M-ledaren Ulf Kristersson har fattat att det här är, eller snart har varit, en explosiv fråga som man kan utnyttja politiskt. Isolera smittan, inte de gamla, säger han.

Det är mycket lätt att hålla med. Och det är kanske det vi sent omsider nu ska göra.

De gamla missade sommaren, i alla fall en sommar med sina närmaste.

Jag har skrivit om det tidigare men gör det nu igen. Jag är så glad att min mamma slapp uppleva coronan. Hon hade aldrig förstått varför jag övergett henne från en dag till en annan. Utan någon anledning, utan någon förvarning.

Nu är det generella besöksförbudet historia. Inte en dag för tidigt.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE