Nu väljs han äntligen till partiledare

Men Liberalernas stöd för Johan Pehrson är klent

”Partiet tappade visserligen stöd i valet. Men Liberalerna förblev ett riksdagsparti med 4,6 procent av väljarna bakom sig.”

Uppslutningen bakom Tidöavtalet bland Liberalernas väljare är svagt.

Förtroendet för partiledaren Johan Pehrson är inte heller på topp enligt Aftonbladet/Demoskop.

I dag väljs han äntligen till partiledare efter mer än sju månader som vikarie.

I dag samlas Liberalernas kongressombud till ett extra landsmöte för att slutligen välja Johan Pehrson till partiledare. Han har varit tillförordnad på posten sedan Nyamko Sabuni överraskande lämnade uppdraget 8 april.

I vissa delar av sitt parti är Johan Pehrson en hjälte. Under Sabunis tid låg opinionssiffrorna ständigt runt två procent och förtroendet för henne själv var i botten.

Det vände när Pehrson tog över rodret. Han gav partiet en dos positiv energi och styrde politiken tillbaka mot för Liberalerna säker mark som skolan. Partiet tappade visserligen stöd i valet. Men Liberalerna förblev ett riksdagsparti med 4,6 procent av väljarna bakom sig.

”Stödet vacklar”

Trots det är uppslutningen bakom Johan Pehrson inte urbergsstark. 74 procent av dem som skulle rösta på Liberalerna om det vore val i det har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Det är en svag siffra. Enligt en tidigare mätning av Aftonbladet/Demoskop är motsvarande siffra för Ebba Busch (KD), Magdalena Andersson (S), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson 99, 98, 97 respektive 92 procent.

Uppslutningen bakom Tidöavtalet, avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, är ännu sämre. Enbart 53 procent av Liberalernas väljare är positiva till det. Om den inställningen delas av väljare bakom de andra av partierna bakom Tidöavtalet vet vi inte, det har inte undersökts.

– Stödet vacklar alltså, skriver Demoskops undersökningsledare Karin Nelsson i en kommentar till det liberala stödet för avtalet. Det är lätt att hålla med om.

83 procent av L-väljarna tycker att det är rätt att partiet sitter i en regering som samarbetar med SD.

Positiva till SD-samarbetet

Uppfattningen för ett antal undersökta punkter i Tidöavtalet varierar dock. Lägst är det liberala stödet för att utvisa personer som inte begått brott men har bristande ”vandel”. Bara 35 procent gillar det.

53 procent av de liberala väljarna håller med om att man ska ha bott i Sverige i åtta i stället för fem år för att bli svensk medborgare. Det är ingen betryggande majoritet.

Däremot håller 81 procent av L-väljarna med om att asyllagstiftningen i Sverige ska ligga på EU:s miniminivå.

Motståndet mot att sitta i samma regering som Sverigedemokraterna har varit stort inom Liberalerna.

Men nu sitter partiet i en regering som samarbetar intimt med Sverigedemokraterna, bland annat om budgeten och de sju sakområden som omfattas av Tidöavtalet.

Det tycker en överväldigande majoritet, 83 procent, av Liberalernas väljare är rätt. Makt och inflytande har en attraktion som ibland kan vara svår att förstå. Utom för partierna själva.

Inga halvfärdiga tankar

Johan Pehrson kommer givetvis att väljas på landsmötet i dag. Det finns inga andra kandidater och han räddade partiet kvar i riksdagen. Det är partiet honom tacksam för.

Men Liberalernas resa framåt kommer trots det inte vara någon dans på rosor. Liberalerna har en annan syn än M, L och SD på klimatkampen, integrationen, public service och en hel del annat som regeringen kommer att tvingas hantera under de närmaste åren.

För att det inte ska utvecklas till en potentiell katastrof för Liberalerna måste Johan Pehrson lära sig tala stringent. Inte hafsa och slafsa ur sig halvfärdiga tankar som han i hög grad ägnar sig åt nu.


Så tycker Liberalernas väljare

Fotnot: I siffrorna ingår inte de som inte har en uttalad åsikt eller som inte vet vad de tycker.


Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är de som skulle rösta på L om det vore val idag. Undersökningen omfattar 409 intervjuer under perioden 16-21 november 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Resultatet vägt på liberalkollektivets fördelningar på kön, ålder och stad-land utifrån Demoskops väljarbarometer.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.