Efter 100 år av mobbning har galningarna besegrats

Hur i hela friden har inte de automatväxlade bilarna lyckats ta över bilmarknaden då de ju är lättare att lära sig köra, lättare att köra och säkrare? skriver Jonatan Unge.

Min flickvän ska ta körkort. Vilket är mycket bra för jag har inget körkort och om hon då skaffar körkort kan vi äntligen ta oss till Härjedalen, ett landskap man av någon anledning endast kan ta sig till med bil.

Eller för att vara mer exakt: man kan ta sig till Härjedalen på andra sätt men man kan inte ta sig runt i Härjedalen utan bil. Visst du kan ta tåget till Sveg men sen då? Förutom att ta sig runt i Härjedalen kan man säkert även göra andra saker med bil men inga som är av något större intresse för mig.

 

Att jag själv inte tagit körkort beror på att jag blivit förbjuden av min mamma och ett antal ex-flickvänner.

De säger att de inte vill vara en del av den trafik där jag ingår. Min flickvän sa att hon köpt ett “paket” som innehöll 30 körlektioner. 30, sa jag, med ett utropstecken efteråt. Hur kan det ta 30 lektioner att lära sig köra bil, något som vilken idiot som helst verkar klara av? Man ska ta en lektion per levnadsår, enligt en hemsida, påstod då min flickvän. En hemsida troligtvis ägd av en trafikskola, tänkte jag. Men det förklarade ju varför så få personer över 75 tar körkort.

Fast 30 lektioner, det måste finnas ett snabbare sätt? Man kan ta det något snabbare om man tar körkort för automat i stället för manuell, påstod flickvännen. Varför går det snabbare, undrade jag? Jo, för då måste man inte lära sig att hitta dragläget, fick jag till svar.

Vad dragläget är för något visste ingen av oss och inte heller varför det hade gått och gömt sig, men vad skönt att få slippa delta i den onödiga kurragömmaleken.

Det skulle också visa sig ju mer jag läste på om manuell växling hur urbota värdelöst det är. Det är svårare, man måste hitta ett dragläge, lycka till med det, större risk för plötsligt motorstopp och dessutom är det mindre trafiksäkert på grund av det extra momentet växling.

Något man gör typ hela tiden och som innebär att ytterligare en pedal måste finnas i bilen och som så klart då bara ställer till det. Men då sa jag: då tar du väl körkort för automat i stället eftersom det är billigare, bättre och säkrare? Nej, för då kan man inte ha hyrbil för de är typ alla manuella och inte heller låna någons bil för den är också nästan alltid manuell.

 

Efter att ha forskat på detta påstående genom att lite slappt googla på det kom jag fram till att hon hade rätt. Enligt uppgifter från Transportstyrelsen så är 63 procent av alla personbilar ute på vägarna manuellt växlade. Detta trots att automatväxlade bilar funnits sen 1904, lite beroende på hur man ser det. Hur i hela friden har inte de automatväxlade bilarna lyckats ta över bilmarknaden då de ju är lättare att lära sig köra, lättare att köra och säkrare? Och inte behöver hitta något dragläge!

Enligt körkortonline.se var det enda riktiga argumentet för manuellt växlade bilar detta: “Det är roligare att köra bil. Växling är faktiskt grymt roligt när man väl lärt sig.” När man väl lärt sig ja, vilket man ju inte gör, och "roligare" är väl en subjektiv åsikt? Många tycker att det är “roligare” och ger bättre körkänsla att cykla på cyklar med “fixed gear”, alltså cyklar utan broms, men det är ju inget en normal människa gör eller håller med om.

Men när det kommer till bilar har fixed gear-idioterna lyckats få det till att manuell växling är det enda “riktiga” sättet att köra bil på. Så därför har – genom ren mobbning – en ond cirkel skapats där fler manuellt växlade bilar producerats år efter år, vilket i sin tur tvingat folk att ta manuellt körkort eftersom det bara finns sådana bilar att köra.

Nu, äntligen, verkar det som om automaten vunnit då de flesta nytillverkade bilar är automat och vissa biltillverkare till och med helt har slutat producera något annat.

Men tänk att det tog över 100 år att frigöra sig från fixed gear-galningarnas mobbning.

 

Följ ämnen i artikeln