Partierna i bottenstriden kan avgöra valet

Tre partier i riskzonen att åka ur riksdagen

Tre partier är inblandade i bottenstriden inför valet nästa år enligt SCB:s väljarundersökning.

Ett eller flera av dem riskerar att åka ur riksdagen. Det kan avgöra vem som blir statsminister.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB:s, stora partisympatimätning som görs två gånger om året, kan valet i september nästa år sluta i stort sett hur som helst.

För det första avvaktar väljarna med att sätta ner foten. Bara en enda förändring sedan den förra mätningen i maj är statistiskt säkerställd. Det är det minskade väljarstödet för Annie Lööfs Centerpartiet.

För det andra uppgår andelen osäkra väljare till 14 procent av den totala väljarkåren. Så många, drygt 900 000 personer, kan inte uppge vilket parti de skulle rösta på om det vore val inom de närmaste dagarna.

 

En tredje osäkerhetsfaktor är bottenstriden. Den utspelar sig mellan de tre partier som har det lägsta väljarstödet; Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Valet kan avgöras av om något eller flera av dem åker ur riksdagen.

Om ett parti åker ur ökar utrymmet för de partier som är kvar i riksdagen. De har chans till fler mandat än de annars skulle fått.

Liberalerna är det parti som ligger sämst till av trion i bottenstriden.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

I fem av de sju mätningar som SCB gjort sedan förra valet 2018 har partiet legat under den 4-procentsspärr som avgör om ett parti tar plats i riksdagen eller inte.

För andra mätningen i rad ligger stödet för det krisdrabbade partiet på blygsamma 2,5 procent. Det är tangerat bottenrekord. Att Liberalernas stöd ligger under fyra procent är statistiskt säkerställd. 

 

Liberalerna vill att Ulf Kristersson blir statsminister. Men han har ännu inte bjudit in dem att vara med i den regering han vill bilda efter valet. Moderaterna känner en stor osäkerhet om Liberalerna verkligen kan leverera ett hållbart stöd till en Kristerssonregering.

Per Bolund och Märta Stenevi, Miljöpartiet.

Men även stödet för Miljöpartiet ligger under spärren, 3,9 procent.

Men de ligger inte lika illa till som Liberalerna, inte alls. Dels är det fler som säger att de ska rösta på de gröna, dels är det inte statistiskt säkert att stödet verkligen ligger under 4-procentsspärren.

Det tredje partiet nära nedflyttningsstrecket är Moderaternas allierade – Kristdemokraterna.

 

Enligt den här mätningen uppgår stödet till Ebba Buschs parti till 4,6 procent. Avståndet till fyra procent är alltså inte särskilt övertygande, knappt 40 000 personer.

Kristersson vill bilda regering med KD men tvingas de lämna riksdagen grusas planerna.

KD ligger dock statistiskt säkert över fyra procent enligt SCB.

Ett parti som varit vant vid stora framgångar sedan de kom in i riksdagen 2010 är Sverigedemokraterna. Väljarstödet har dubblerats i alla val utom det senaste.

Nu har ökningstaken avtagit rejält, ser det ut som. Väljarstödet har bara ökat med 1,3 procentenheter sedan förra valet. Snigeltakt skulle nog SD:arna säga – medan flera andra partier skulle vara glada över en förkänning i den storleken.

Ulf Kristerssons blå lag stöds för närvarande av drygt 47 procent av väljarna. Men två partier ligger alltså illa till.

De fyra röda och gröna partierna, som för närvarande inte är alls lika sammanlänkade som sina blå rivaler, stöds av drygt 50 procent av väljarna. Ett av partierna riskerar att åka ur.

Val i dag – så skulle vi rösta

Vänsterpartiet. 9,1 procent. + 0,3 %

Socialdemokraterna. 29,1. + 0,9

Miljöpartiet. 3,9. + 0,9

Centerpartiet. 8,4. - 1,1

Liberalerna. 2,5. oförändrat

Kristdemokraterna. 4,6. + 0,1

Moderaterna. 22,7. + 0,3

Sverigedemokraterna. 18,6. - 0,3

Övriga 1,1. - 0,4

Förändring jämfört med förra mätningen som gjordes i maj i år.

Så gjordes undersökningen

9 130 personer fick frågan om vilket parti de skulle rösta å om det vore val under de närmaste dagarna. 47 procent svarade.

Undersökningen gjordes mellan 28 oktober och 25 november. Det var dagen eforer Magdalena Andersson först röstades fram som statsminister och sedan begärde att få bli avskedad.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.