Faran med att ta ut segrar i förskott

Smittspridningen i Sverige är bland de lägsta i hela Europa. Vaccinationstäckningen är hög.

Det kan kännas betryggande men risken är att de ansvariga gör samma felbedömning som man gjorde för ett år sedan.

Varför skulle Sverige klara sig bättre än Storbritannien när skyddet från vaccinerna ebbar ut?

Vi är många som de senaste veckorna känt glädjen i att livet börjat återvända till det normala. På mitt favoritlunchställe sitter människor åter tätt, tätt och ljudnivån är minst lika hög som före pandemin. I tunnelbanevagnarna står folk packade som sillar i rusningstrafiken. Det är bara munskydden det är glest mellan.

På de flesta arbetsplatser sitter anställda lika trångt som före pandemin även om många fortfarande jobbar hemifrån några dagar i veckan. Än så länge är det inte så många som vågar sig till jobbet om de är snuviga men i övrigt upplever jag att de flesta försiktighetsåtgärder har kastats överbord.

Antingen är det fullfjädrad pandemi eller så är det lugnt. Många verkar ha svårt att förhålla sig till ett mellanläge.

Men ser vi oss om utanför Sveriges gränser finns det skäl att fråga sig om återgången till det normala är hållbar på kort och halvlång sikt.

Storbritannien var ett av de länder som var tidigast med att vaccinera sina medborgare. Nu är de ett av de länder i Europa där smittspridningen ökar kraftigast. Brittiska experter menar att det beror på att det goda skydd som vaccinerna ursprungligen gav minskar i rask takt. Detta samtidigt som den mycket smittsamma deltavarianten dominerar.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I Storbritannien är det många som fått Astra Zenecas vaccin. Men även tester som gjorts med Pfizer och Modernas vaccin som är de vanligaste i Sverige visar att skyddet minskar successivt.

Den utveckling vi i dag ser på de brittiska öarna kan mycket väl bli verklighet i Sverige senare i vinter, den är rentav trolig, eftersom vi ligger senare i vaccinationscykeln. Även om människor inte blir lika sjuka och dödligheten minskar så rapporterar sjukvården i Storbritannien om ett ökat tryck. Krav har rests på nya restriktioner.

Räddningen

En tredje dos är räddningen om den ges i rätt läge. Men frågan är om vaccinationsviljan är lika stor för att ta en tredje spruta. Det kan vara farligt att ta ut segrar i förskott.

Frågan är också hur mycket vi kan lita på siffrorna över smittspridningen. De hänger ju tätt ihop med hur mycket vi testar och Folkhälsomyndigheten vill testa mindre. Det sparar pengar men riskerar att ge en falsk bild av smittspridningen. Danmark har en betydligt högre smittspridning än Sverige men testar enligt uppgift betydligt mer.

Ett annat bekymmer är att vaccinerade och ovaccinerade nu blandas i samhället. En femtedel av Sveriges befolkning är fortfarande ovaccinerad. Det är två miljoner människor.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ovaccinerade fortfarande ska hålla avstånd och avstå från många sociala kontakter. Men vi har ingen aning om hur det efterlevs.

Andra är tuffare.

Exempelvis Italien och Frankrike har infört covidbevis för att få besöka restauranger, konserter och andra evenemang. I Italien är ingen välkommen till arbetet som inte kan visa att hen är vaccinerad. Det har lett till ökad vaccinationsgrad i dessa länder.

Sverige har fortfarande kvar detta vapen. Skulle smittspridningen skena i vinter är det inte omöjligt att det blir krav på covidbevis även här för att få göra vissa saker.

Storbritanniens hälsominister Sajid Javi och premiärminister Boris Johnson under ett besök på ett sjukhus i Leeds i början av oktober.

Samma misstag igen?

Värst ute är de länder i Europa som har lägst vaccinationsgrad. I både Bulgarien och Rumänien är sjukhusen överbelastade av covidsjuka. I Ryssland, som var först med ett covidvaccin men där bara en tredjedel av befolkningen är vaccinerad, tar man till det ovanliga greppet att skicka hem folk på minst en veckas betald semester. I Moskva stängs alla butiker utom apotek och mataffärer. Liksom gym och simhallar. Hemarbete är det som gäller.

Det är förståeligt att människor så snart som möjligt vill tillbaka till sin vanliga vardag. Men kanske har övergången från distansering och hemarbete till totalt mingel varit lite väl snabb i vissa länder. Det är mycket som ska tas igen.

Många familjer åker iväg på höstlov den kommande veckan till länder där smittspridningen är högre och vaccinationsgraden lägre än i Sverige. De kommer att återvända utan några krav på att testa sig vid hemkomsten.

Vilket får mig att minnas sportlovet 2020 då tusentals svenskar återvände från resor och spred ett virus vi då visste väldigt lite om. Hade vi kunnat testa alla den gången hade smittspridningen inte blivit så omfattande och färre hade behövt betala med sina liv.

Gör vi om samma misstag den här gången även om vaccinerna finns där som skydd?