I Sveriges äldsta skobutik röstar ingen på Andersson

Thorbjörn Windahl, innehavare av Sveriges troligen äldsta skobutik, tar uppståndelsen med ro.

Magdalena Andersson, på besök här i Gävle, passerar på gatan med sitt följe av livvakter och assistenter och lokala journalister och barn som vill ta selfies.

– Jag tror de pratar chilensk spanska, viskar en pressnisse efter att statsministern har stannat för att växla några ord med en kvinna med barnvagn.

Det är ännu en dag i valrörelsens Sverige, ännu en stad som ska betas av, ännu ett torg som ska samla nyfikna.

Magdalena Andersson passerar Zimmermans skor i Gävle samtidigt som butiksägaren Thorbjörn Windahl tittar ut.

Inne på Zimmermans skor på Norra Rådmansgatan tycks ingen vara imponerad eller ens nyfiken.

– Jag röstar inte på Magda, avslöjar Kerstin Brodén, 74 och betalar 1600 kronor för ett par sandaler.

Dyrt? Ja, kanske, men reumatismen kräver speciella sulor och har hon köpt skor här i över 40 år är det ingen idé att sluta nu.

För övrigt var det inte självklart att Gävles äldsta butik skulle leva kvar.

Den förra ägaren ville gå i pension och tänkte sälja affären, men ingen nappade och om någonsin det slitna tjatet om epoker som går i graven varit träffande, så är det i detta sammanhang.

Det amerikanska inbördeskriget rådde ännu då Axel Mauritz Zimmerman fick handelstillstånd och öppnade sin sko- och läderhandel i Gävle.

Året var 1864, men anor och historia betalar inte lokalhyror och anställdas löner och om det inte vore för mannen som äger lakritsbutiken på andra sidan torget, hade Zimmermans skor inte blivit äldre än 157 år.

– Det var självklart för mig att ta över. Jag älskar skor. Det är ett livslångt intresse, säger Thorbjörn Windahl och tittar ut över valstugorna och trängseln på Rådhustorget.

 Thorbjörn Windahl på Zimmermans skor.

Moderaterna bjuder på popcorn. På en plansch prydd av en ko med en vikingahjälm på huvudet lovar Sverigedemokraterna att bjuda på folkfest i Gävle i morgon kväll. Sjukvårdspartiet Gävleborg bjuder på godis.

Och inför en publik som polisens insatschef uppskattar till 150-200, mest sommarlediga ungdomar och pensionärer, intervjuas Magdalena Andersson av en lokal funktionär och pratar on klimatkris och gängvåld och marknadsskola.

Thorbjörn Windahl är drygt 50 och har hört alla dessa lockrop och löften och visioner i valrörelse efter valrörelse efter valrörelse.

– Vi småföretagare kämpar fortfarande för att få ordning på våra verksamheter efter pandemin. Jag röstar på det parti som är bäst för småföretagarna, och det är inte Socialdemokraterna.

Skobutiken öppnar normalt klockan elva, i dag dock först 12.

– Jag bor i Östersund och veckopendlar hit. Öppnar en timme senare utifall att det är strul med tåget.

Thorbjörn Windahl ursäktar sig, springer ner i källaren, kommer upp med en gulnad tidning som han försiktigt öppnar över disken.
Norrlands-Posten, julafton 1904.

Zimmermans skor annonserar: ”Rikhaltigt lager af skodon”.

Butiken Zimmermans skor har funnits sedan 1864. 

Ute på gatan tilltar uppståndelsen. Magdalena Andersson och följe hoppar in i Socialdemokraternas röda buss. Ena långsidan pryds av en slogan. ”Vårt Sverige kan bättre”.

Borde inte det vara oppositionens budskap?

Statsministern åker iväg, skobutiken blir kvar. Skyltfönstret försöker krama det sista ur sommarens rea. ”50 % på dam- och herrskor”.

I valrörelsens Gävle är det halva priset på mer än åsikter och löften.