Ett enormt misslyckande för USA och västvärlden

Även om det inte finns någon naturlag som säger att talibanerna åter kommer till makten i Afghanistan så ligger det i farans riktning.

Den snabba kollapsen av den Nato-tränade afghanska armén är en tragedi för det afghanska folket och ett enormt misslyckande för USA och västvärlden.

Samtidigt så är jag vare sig chockad eller överraskad av det som nu händer i Afghanistan. Det har länge stått klart att i samma stund som de utländska trupperna lämnar får talibanerna övertaget.

Att den afghanska armén inte håller måttet har vi fått många bevis på genom åren. Den plågas av massdeserteringar och låg motivation. Det verkar inte spela någon roll att USA och Nato-länderna lagt ner tiotals miljarder dollar på att träna och utrusta armén under de senaste 20 åren.

Regeringen i Kabul har under hela denna tid aldrig varit i närheten av en full kontroll av landet.

Talibanerna är långt mer motiverade och taktiskt skickliga. Den afghanska statsapparaten är genomrutten efter decennier av omfattande korruption. Jag törs inte tänka på hur många miljoner av biståndspengar och militärunderstöd som hamnat i fel fickor.

Det som sker nu är en tragedi för det afghanska folket som sedan årtionden levt i ett konstant krigstillstånd och tvingats se sitt fattiga land bli ännu fattigare och antalet döda civila skjuta i höjden.


Varit förgäves

Men det är också ett enormt misslyckande för USA och det internationella samfundet. Man har satsat enorma pengar för att få Afghanistan på fötter och bygga en demokratisk nation.

Det tar emot att säga det men om talibanerna än en gång lyckas ta över makten innebär det att det mesta i princip varit förgäves.

Vi vet i och för sig inte om de tänker upprätta ett liknande islamistiskt styre som när de hade makten 1996-2001 men det kommer definitivt att ligga väldigt långt bort från den demokratiska väg som omvärlden försökt få Afghanistan att slå in på.

Anhängare till talibanerna i den pakistanska gränsstaden Chaman.

Talibanernas sätt att jaga och avrätta afghaner som har samarbetat med de utländska styrkorna och de som arbetar åt regeringen tyder på att vi kan få se en repris.

I slutet av 90-talet bevittnade jag på plats hur de piskade kvinnor som anklagades för otrohet, hur de högg händerna av män som anklagats för att stjäla. Hur den religiösa polisen dammsög restauranger och caféer under bönetid för att straffa de som inte bad. Musik och filmer var bannlysta.

De drev ett skräckvälde i ordets verkliga mening där man försökte skrämma befolkningen att underkasta sig talibanernas regler.

Många säger nu att USA och västvärlden, inklusive Sverige som haft soldater på plats, sviker det afghanska folket. Jag vet inte om jag håller med om det.

Ännu en läxa

Omvärlden har pumpat in enorma summor i militärt och civilt bistånd de senaste 20 åren. Det går inte att hålla en nation under armarna hur länge som helst. Till slut måste de kunna stå på egna ben.

USA och Nato har provat en rad olika angreppssätt men alla har misslyckats. Även om Nato fortsatt sin militära närvaro i 20 år till är det osannolikt att de lyckats besegra talibanerna militärt.
Afghanistan är ännu en läxa i hur oerhört svårt det är för en utländsk aktör att påverka utvecklingen i ett land med en främmande kultur. Som i Vietnam. Som i Libyen.

Talibanerna har de senaste dagarna intagit flera provinshuvudstäder. Om framgångarna fortsätter spår många militära experter att även huvudstaden Kabul kan falla inom ett halvår. Detta trots att majoriteten av afghanerna inte vill ha talibanerna tillbaka till makten.

Det är givetvis alarmerande även för omvärlden. Kriget startade ju för att talibanerna gett al-Qaida en bas för att planera terrordåd mot västvärlden. Något som kulminerade i de spektakulära dåden i New York och Washington D.C. den 11 september 2001.

Nu riskerar vi att snart vara tillbaka på ruta ett. Enormt frustrerande och deprimerande.

Även om nästan alla utländska trupper lämnat Afghanistan så fortsätter USA att ge flygunderstöd åt den afghanska armén. Kanske kan det hålla talibanerna stången ett tag.

Men i slutändan är det den afghanska armén och det afghanska folket som måste besegra talibanerna.

DAILY Om talibanerna tar över

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikeskommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen