Svensk offentlighet har förpassats till sandlådan

Vem dödade Olof Palme? Varför sjönk Estonia? Vem det var egentligen som stoppade Ebba Busch från att gå på Elle-galan?
Varje årtionde har sina offentliga trauman. Detta tycks bli en av de där frågorna där vi får lära oss att leva utan säkert svar.

Det var konferencier Kakan Hermansson, hävdar Ebba Busch tilltänkta galasällskap, influencern – vad annars? – Anitha Clemence.

Det var ett redaktionellt beslut, hävdar Elles chefredaktör Cia Jansson, som hänvisar till att ”Elles värderingar står för mångfald och mot våld”.

KD-ledaren Ebba Busch.

Det där med mot våld är intressant, eftersom det mer än en veckotidningsvärdering faktiskt är svensk lag. De enda som generellt sett får bruka våld i Sverige är militär och polis, vilket ju för övrigt också var ämnet för Ebba Busch kritiserade uttalande om att svenska poliser borde ha ”skjutit skarp” in i folkmassan vid påskupploppen. Huruvida Elles anti-våld-värdering sträcker sig längre än så är svårt att få någon ordning på. Men tanken på att den svenska falangen av världens kanske största modemagasin motsätter sig det svenska våldsmonopolet är onekligen kittlande. Var står man i frågan om att beväpna ukrainsk militär till exempel? Är Elles redaktion rentav pacifister av den gamla skolan? Tyvärr ger hemsidan inga svar. Där tycks värderingarna snarare sammanfattas i ord som mode, beauty, decoration (?) och lifestyle.

Hur som helst.

Ebba fick inte gå på gala och la i stället ut några bilder på Instagram stylad i kvällens tänkta klänning, gjord av en ukrainsk designer. Saknades på bilden gjorde endast ett pansarskott på fröken Busch ena axel. Och egentligen: Vad är väl en kväll på Grand Hôtel när man kan bli hela festens samtalsämne utan att dyka upp?

 

Sedan gick några dagar innan Ebba Busch nye bästis och bundis Jimmie Åkesson klev in i leken och höjde insatsen genom att göra ett beskt utfall – mot Kakan Hermansson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Jag kommer idag att meddela arrangörerna att jag inte avser närvara och hålla tal på årets Järvaveckan, vilket tidigare planerats, om denna person på något sätt är en del av deras evenemang”, skrev Åkesson på Facebook. Vad en politiker som tycker att invandring är roten till precis allt ont i samhället ska till Järvafältet och göra över huvud taget kan vi fundera på en annan gång. Åkesson argumenterade lite pliktskyldigt om Hermanssons ”politiskt extrema och direkt stötande uttalanden, inte minst hatiska inlägg om svensk polis” och avslutade med: ”Järvaveckan får helt enkelt välja – polishataren Kakan Hermansson eller partiledaren Jimmie Åkesson”.

 

Det var 2014 som Hermansson twittrade ACAB – akronym för ”all cops are bastards” – och bland annat tappade ett reklamsamarbete med bilmärket Audi. Kakan är sedan länge tillbaka i folkhemsvärmen igen och har tävlat i På spåret och jobbat med både Idol och Talang de senaste åren.

Kakan Hermansson.

Nu finns det ju hundratals komprometterande exempel på sverigedemokrater med manifesterat och utagerat våldskapital de senaste åren, SD står för guds skull historiskt med ena benet i den våldsbejakande högerextrema miljön. Men här handlade det förstås för Sverigedemokraternas ledare om att knyta Ebba Busch lojalitet till sig en gång för alla. Vad han egentligen skrev på Facebook: Om Kakan är dum mot Ebba är jag dum mot Kakan.

Och det hade nästan varit lite gulligt allting om det inte var en så akut påminnelse om den genanta sandlådenivå som svensk offentlighet befinner sig på, där tomma värdeord, ömma tår, influencerpolitiker och snöflingenationalister trängs om utrymmet.