Det är synd att ingen lyssnar på rikspolischefen

Ny vecka, nya gräl om hur gängmorden ska bekämpas.

Ingen tycks lyssna på vad den lågmält kloke rikspolischefen Anders Thornberg har att säga.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och rikspolischefen Anders Thornberg besöker polisutbildningen på Södertörns högskola.

I Sverige är för närvarande det dödliga skjutvapenvåldet bland unga män tio gånger så vanligt som i Tyskland.

Det ligger i nationens intresse att politikerna tar ansvar, tillfälligt lägger ner sitt ständigt pågående grälande och når en blocköverskridande, långsiktig överenskommelse om åtgärder som står sig oavsett vilket läger som sitter i Rosenbad.

Vill inte framstå som idioter

Ansvarstagande och politisk mognad går dock inte ens med den godaste av viljor att förknippa med de utspel vi har sett i samband med de två möten som sju av riksdagens åtta partier har hållit om uppgörelserna mellan de kriminella gängen.
Frestelsen att exploatera morden för partipolitiska syften har helt enkelt varit för stor.

Men det finns ingen anledning att vare sig förvånas eller moralisera över att politikerna än en gång beter sig som politiker. Till slut kommer de att krysta fram en överenskommelse.

Alternativet, att överläggningarna rinner ut i sanden utan konkreta resultat, skulle inte imponera, för att uttrycka saken milt. Att framstå som en samling idioter är det sista dessa politiker vill.

I väntan på att partiföreträdarna ska släpa sig till en tredje session av gängmordsterapi har ett uppfriskande gräl brutit it i den akademiska världen.

Kritiserar förslag om visitationszoner

Det började med att fyra kriminologer i en debattartikel i DN kritiserade politikerna för att ägna sig åt kapprustning och föreslå åtgärder som inte har tagit intryck av vad forskningen har att säga och som sätter rättstatliga principer ur spel.

De är inte minst kritiska mot förslaget om visitationszoner, det vill säga områden där poliser ska kunna muddra personer utan att det föreligger misstanke om brott.

Kanske har de rätt. Jag förvånas inte över att amerikansk forskning visar att försök som har gjorts i New York visat att repressiva polisinsatser å ena sidan inte nämnvärt minskat brottsligheten och å andra sidan lett till minskad vilja till att samarbeta med polis och benägenhet att anmäla brott i utsatta områden.

Dessutom har poliser uttryckt skepticism. Lagen erbjuder redan goda möjligheter att leta i fickor och väskor och den som påpekar att ett alternativ till nya lagar är att utnyttja de som finns har onekligen en poäng.

Å andra sidan undvek debattörerna att nämna att Danmark har infört visitationszoner, en reform som visat sig ha effekt på kampen mot grov brottslighet.

En som alls inte är imponerad av debattartikeln är Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet och kunnigare inom området än de flesta.

I en diskussion i Sveriges radio i morse fnös han att kriminologer, "det sena folkhemmets hjältar", inte längre har problemformuleringsprivilegiet och att de drar alldeles för långt gångna slutsatser av diverse forskningsresultat.

Det behövs, hävdade Wennström, tidigare och betydligt mer ingripande insatser mot ungar på glid.

Jag tyckte att det argumentet lät förnuftigt. Å andra sidan lät även motdebattören, Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi och en av författarna till debattartikeln, klok. Han framhärdade i sin kritik av politikerna och efterlyste förnuft och medkänsla.

Möjligen har de båda rätt. Problemen är komplexa och det finns utrymme för mer än en sanning.

Släpar på fyllon och tar hand om djur

Men lika lite som politikerna tycks de ha fäst vikt vid rikspolischef Anders Thornbergs lågmälda och jordnära inlägg i debatten.

Han påpekade i förra veckan att även om det blir fler poliser och nya lagar så kommer varken kriminella att gripas eller brott klaras upp så länge ordningsmakten är upptagen med att släpa på fyllon och ta hand om djur.

I dag förs 88 procent av de som har druckit för mycket till polisarrest och tolv procent till tillnyktringsenhet på sjukhus. Borde inte siffrorna vara omvända?

Straffskärpningar hit och dit tar flera år att genomföra. Blivande poliser ska utbildas under några år innan de förstärker kåren.

Med ganska enkla medel går det att renodla polisens uppdrag och låta myndigheten koncentrera sig på sin kärnverksamhet. Den polisära förmågan skulle kunna öka väldigt snabbt.

Det är synd att inte dessa enkla sanningar ges utrymme i debatten.


PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln