Trumps försvarare har omöjligt uppdrag

Inför riksrätten hade ex-presidenten Donald Trump problem med att hitta advokater som var beredda att leda hans försvar.

Det förvånar mig inte det minsta.

Att försvara Trump är ett omöjligt uppdrag trots att ett frikännande är så gott som garanterat.

Redan innan de demokratiska åklagarna avslutat sin presentation av bevisningen meddelade Trumps försvarare att det sannolikt inte skulle behöva de 16 timmar som står till förfogande för ex-presidentens försvar.

Jag förstår dem. För vad ska de säga?

Att försvara Trump borde vara ett prestigefyllt uppdrag som juristerna slåss om. Exponering på bästa sändningstid i ett högprofilerat mål.

I stället har de en efter en hoppat av. Trump hade svårt att få ihop ett team.
Demokraternas bevisning består nästan enbart av Trumps egna ord i form av twittermeddelande och videoklipp från tal han hållit. Plus klipp från anhängare som beskriver hur de uppfattat att presidenten gett dem order att storma Kapitolium.

Även om åklagarsidan givetvis klippt ut de uttalanden som talar för deras sak så kan Trump inte förneka att han sagt det han sagt. Gång på gång dessutom.

Försvaret hävdar att allt Trump gjort är att utnyttja sin grundlagstadgade yttrandefrihet. Ett argument som de demokratiska åklagarna redan försökt smula sönder.

Trump svor en ed att försvara landets grundlag när han blev president, lyder deras argument. Han är inte en vanlig medborgare vem som helst som kan uttrycka en åsikt hur som helst.

Dessutom har Trump inte nöjt sig med att uttrycka åsikter. Han har försökt rasera USA:s demokratiska system genom att lögnaktigt hävda valfusk när domstolar och landets olika institutioner slagit fast att inget sådant förekommit.

David Schoen, Bruce Castor and Michael van der Veen är teamet som försvarar Donald Trump i riksrätten.

Garderar sig

Försvaret kommer att spela klipp från Trumps tal den 6 januari där han uppmanar anhängarna att fredligt marschera mot Kapitolium. För han använde faktiskt ordet "fredligt" en gång i sitt mer än timlånga tal. Trump brukar ofta gardera sig i sina tal för att skydda sig själv,

Men resten av hans retorik den dagen var en enda lång och aggressiv uppmaning till anhängarna att stoppa det slutgiltiga godkännande av Joe Bidens valseger som samtidigt pågick i kongressbyggnaden.

Visste Trump att det skulle sluta med att anhängarna bröt sig in i Kapitolium med målet att skada och döda misshagliga politiker? Kanske inte. Men hela vitsen med att kalla till mötet i Washington DC den 6 januari var "Stop the steal", att stoppa valstölden. Det kunde knappast ske utan våld.

Men trots den oerhört övertygande bevisning som lagts fram mot Trump är det närmast garanterat att han blir frikänd av senaten. Demokraterna har bara hälften av platserna. De behöver två tredjedels majoritet. Kanske får de med sig 5-6 republikaner men det är långt till de 17 som krävs.

De republikanska senatorerna fortsätter gömma sig bakom principinställningen att bara en sittande president kan ställas inför riksrätt. Därmed slipper de formellt att ta ställning i skuldfrågan.

De vågar inte bryta med Donald Trump av rädsla för att han även fortsättningsvis ska vara en mäktig person i det republikanska partiet och därmed kunna skada deras egna chanser till återval.

Lämnar partiet

Men även en friande dom kan äventyra deras politiska framtid.

De kommer för alltid att bli ihågkomna som politiker som blundade för det värsta försöket i USA:s historia av en sittande president att manipulera landets demokrati.

Avgörande blir det amerikanska folkets dom. Vad tycker de efter att ha sett bevisningen mot Trump?

Senaste månaden har tio gånger fler registrerade republikaner än normalt lämnat partiet, 140 000. Det räcker med att 10-15 procent av Trumps anhängare vänder honom ryggen för att knäcka hans grepp om det republikanska partiet.

Då kommer de senatorer som röstade för ett frikännande att befinna sig på fel sida av historien.

Demokraternas främsta mål med riksrätten har varit att diskvalificera Trump från att ställa upp i valet 2024. Eftersom de sannolikt misslyckas hoppas de åtminstone att de med sin bevisföring lyckats skada Trumps image så mycket att det i praktiken ändå blir omöjligt för honom att ställa upp igen.