Av andra kräver han munskydd

…men själv hostar och snörvlar Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol

Jimmie Åkesson borde så klart ha stannat hemma och​ inte ​snörvla och hosta i​ riksdagens ​talarstol​.​

Folkhälsomyndigheten predikar att man ska stanna hemma om man känner sig förkyld​.​

Det​ struntar SD-ledaren i.​ Trots att han kräver munskydd av andra.

Åkesson stannade hemma från riksdagens öppningsceremoni i tisdags för att han var förkyld.

Men på onsdagen dök han upp för riksdagsårets första partiledardebatt. Han snörvlade, hostade och lät täppt och borde alltså inte varit där om han följt Folkhälsomyndighetens råd om att ”stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld”.

Särskilt ansvarstagande borde han ha varit eftersom Sverigedemokraterna attackerat regeringen för att vara mesig, hyllat restriktivitet och krävt obligatoriska munskydd i trånga miljöer. Det gör inget annat parti. 

Försiktighetsprincipen som andra länder tillämpat har vi inte haft i Sverige, har Åkesson upprepat.

 

Åkessons snörvlande och hostande föranleder två reflektioner.

Den första är att han inte lever som han lär, en dödssynd för politiker. I kammaren råder ingen försiktighetsprincip för Åkesson, som inte ens tycker att det allmänna och mycket ofta upprepade rådet om att stanna hemma om man är sjuk gäller honom. Men han hade uppenbarligen väntat sig kritik för att han dök upp och hade förberett sig med argument från Folkhälsomyndighetens hemsida.

Där sägs att man kan lämna hemmet efter två feberfria dagar. Det hade Åkesson gjort.

Där sägs också, enligt SD-ledaren, att man kunde gå till jobbet även med torrhosta och lukt- och smakbortfall. Det led han uppenbarligen inte av, i alla fall inte längre.

Däremot finns ingen rekommendation om att ge sig ut bland folk om man fortfarande är snuvig. Det var Åkesson. Han var täppt och snörvlade. Påfallande ofta.

Jimmie Åkesson både hostade och snörvlade i talarstolen.

Partiledare är opinionsbildare. Det gäller inte enbart politiska budskap, om Åkesson tror det, utan också uppträdande. Det har Jimmie Åkesson missat och därför stod han och snörvlade och hostade i talarstolen i riksdagens kammare. Utan att ens ha konsulterat läkare.

 

Den andra reflektionen är att Jimmie Åkesson uppenbarligen inte tycker att någon kan rycka in för honom i partiledardebatter. Trots att han uppvisar symptom på något som kan vara covid-19.

Han är inte den förste partiledare som avstått från att se till att det finns en kronprins eller kronprinsessa. Långt därifrån.

Men det kan vara dags att tänka på saken. Åkesson är den till tjänsteåren äldste partiledaren i riksdagen och har varit ordförande för Sverigedemokraterna i 15 år. Någonstans finns en bortre gräns även för honom.

 

Dessutom var den här partiledardebatten inte särskilt viktig. Det är halvtid mellan valen och riksdagen har utökat antalet planerade partiledardebatter under året, från tre till fyra. Till det ska det tilläggas två i Sveriges Television. Att låta någon annan pröva vingarna hade uppriktigt sagt inte varit hela världen. Inte ens Jimmie Åkesson är oersättlig. Tro mig.

Signaturerna på Januariavtalet hade knappt torkat innan förståsigpåare som jag talade om ett nytt politiskt landskap. Det var rätt redan då men har blivit allt tydligare.

Den borgerliga Alliansen, under många år mycket framgångsrik, dog en smärtfylld död. Kvar fanns tre nya konstellationer. Vänsteroppositionen som bara består av Vänsterpartiet. Högeroppositionens tre partier M, KD och SD. Och de fyra januaripartierna som samarbetar om budgeten och 73 andra frågor – regeringen S och MP och de borgerliga Liberalerna och Centerpartiet.

Det kändes som det var väldigt länge sedan som Stefan Löfven vägrade ta emot en bunt papper av Annie Lööf i en direktsänd tv-debatt – ett avståndstagande som väckte stor uppmärksamhet.

Nu säger han, berömmande, att det är bra att hon tar upp frågor till diskussion.

 

Vad säger det om samarbetet efter nästa val? Att det sannolikt inte kommer att avbrytas. Centern och Socialdemokraterna vandrar sida vid sida mot framtiden. Om Liberalerna och Miljöpartiet finns kvar i riksdagen efter nästa val är för närvarande högst oklart.

I partiledardebatter tar man inte replik på dem man gillar eller i alla fall tolererar. Både Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) avstod från att ta debatt med Åkesson.

Vad säger det om nästa val? Att de kommer att samarbeta mer än i dag. Åkesson kan de i det fallet lita på – han dyker upp även om han är genomförkyld.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Folkhälsomyndighetens råd nummer ett

Under rubriken ”Håll avstånd och ta personligt ansvar är Folkhälsomyndighetens främsta räd följande:​Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.