Sverige inte ensamt om annan strategi

I Europa och världen ser många på Sverige som ett farligt experiment.

Men vårt land är inte ensamt om att ha en strategi som skiljer sig från flertalets.

I Japan har man visserligen stängt skolorna men mycket annat är öppet. Flera länder gör samma sak.

Japan har, likt Sverige, en strategi mot coronaviruset som bryter mot det internationella mönstret.

Japan är en nation med drygt 120 miljoner invånare. Ändå redovisade man i  går inte mer än hittills totalt cirka 1 300 fall av konstaterade coronasmittade. Vilket är förvånande låga siffror.

Det fanns flera skäl till att många fruktade att nationen skulle drabbas av en explosion av coronafall.

Japan ligger geografiskt nära Kina och närmare en miljon kineser besökte Japan under januari och februari då utbrottet i Kina var som värst.

Japan har dessutom en av världens äldsta befolkningar.

Regeringen var visserligen ganska snabb med att stänga skolorna och förbjuda stora evenemang men i övrigt har samhället till stora delar hållit öppet. Många kan inte jobba hemma utan åker till sina arbeten. Restauranger och barer får hålla öppet. Likaså butiker.

Japan planerar att låta skolorna öppna igen när den nya terminen börjar i april, bortsett från i områden där det finns coronasmitta.

När den klassiska körsbärsblomningen inträffade runt Tokyo de senaste dagarna gick japanerna man ur huse och firade i parkerna. En lika viktig tradition i Japan som midsommar är i Sverige.

Testar få

En annan likhet med Sverige är att Japan testat relativt få människor. Trots att man, enligt Deutsche Welles korrespondent i Tokyo, har kapacitet att testa 6 000 människor per dag har hittills bara 14 000 testats.

Precis som i Sverige och andra länder med begränsad testkapacitet innebär det att det potentiella mörkertalet är stort. Men uppenbarligen är det inte många i Japan som blivit sjuka ännu. Dödstalet på 43 personer är mycket lågt jämfört med andra drabbade nationer.

Som ett skäl anförs att många är vana att bära ansiktsmask. Inte i syfte att undvika smitta utan för att inte smitta andra. Japanerna hälsar också traditionellt genom bugning och inte med handslag.

Drive-in-tester

Ett annat land som också stängt skolorna men i övrigt försökt hålla igång de ekonomiska hjulen är Sydkorea. I motsats till Japan och Sverige har man testat väldigt många. Alla som konstateras smittade sätts i karantän och övervakas. Man spårar deras kontakter bland annat via mobiltelefoner och testar också dem.

Dessutom kan alla som vill testa sig kostnadsfritt på någon av ett 40-tal drive-in centra. Totalt har över 300 000 testats.

Sydkorea tillhörde ett av de länder som initialt drabbades hårt av corona men tack vare den aggressiva testningen och smittspårningen verkar ha fått bukt med utbrottet utan att helt stänga ner samhället.

Sverige har blivit ett land som står ut vid internationella jämförelser. Ansvariga anklagas för att ägna sig åt ett ”farligt experiment” när man inte stänger skolor, restauranger och caféer.

Rycker på axlarna

Om det är så återstår att se. När fallen av sjuka som dör eller behöver intensivvård nu ökar i Sverige är det inte alls omöjligt att exempelvis Stockholmsområdet sätts i karantän.

En del av upprördheten kan också handla om kulturella skillnader.

När Folkhälsomyndigheten och statsministern uppmanar människor i Sverige att jobba hemifrån och drastiskt minska sina sociala kontakter så är det många som följer den uppmaningen. Restauranger, caféer och butiker får ha öppet men många har stängt ändå eftersom kunderna är så få. En majoritet svenskar har dragit slutsatsen att det inte är någon bra idé att gå på krogen i coronatider. Inte heller har de någon lust att shoppa.

Medan britterna ryckte på axlarna åt sin regerings uppmaning och gick till puben ändå. Då blev premiärminister Johnson tvungen att beordra stängning för att stoppa smittspridningen.

Annars var Storbritannien länge ett av de länder som följde den mer frivilliga Sverigelinjen.

Åker till jobbet

I Sydeuropa är man inte van att lyda uppmaningar från myndigheter på samma sätt som i Sverige. Det är först när det blir förbud som folk tar det på allvar.

Länder som Italien, Frankrike, Spanien och Storbritannien beskrivs ofta som helt nedstängda. Men det är en sanning med modifikation. Många invånare åker fortfarande till sina arbeten. Man går och handlar i matbutiken och på apoteket. Man får rasta sin hund. I många länder är utomhusmotion tillåtet.

Brittiska skolor håller öppet för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten inom exempelvis sjukvården.

Skillnaderna jämfört med Sverige är inte alltid så stora som de framställs som. Gemensamt för alla länder är att man vidtagit extrema åtgärder som varit fullkomligt otänkbara för bara någon månad sedan.

Vem som gör rätt och vem som gör fel är det ingen som vet innan det här är över och vi sett hur det gått i olika länder.

 

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen