Kasta inte bort ditt liv på att hata och gräla

Det har varit omöjligt att undvika hatet mot Annie Lööf.

Det senaste året har det vuxit lavinartat.

Det är obegripligt i sin omfattning.

Visst, jag förstår att hon har retat upp en del på högerkanten genom att liera sig med vänsterblocket. Men att därifrån gå till att dag efter dag, i oändliga inlägg, hata hennes person, utseende och hela existens, det går faktiskt inte att förstå.

Visst, man håller inte med om vad alla andra säger och gör. Klart att jag också retar mig på och upprörs ibland. Men att dagligen hata, attackera och gräla med människor i sociala medier, det är att kasta bort det korta liv man har här på jorden.

Det kan jag med säkerhet säga från min seniora position.

Det kan räcka med ett trivialt inlägg på Facebook, för att någon ska börja attackera den som skrivit, och så är ett oändligt gräl i gång.

C-ledaren Annie Lööf.

Nu i valrörelsen tycker många att det är kul att skriva något nedsättande om partiledarna. Förutom att man ska hata Annie Lööf, ska man håna Ulf Kristersson för hans längd, Ebba Busch för att hon är kristen och Märta Stenevi för i stort sett allt hon säger, gör och ser ut som.

Inte ens den klokaste akademiker eller självutnämnda humanist tycker det är fel att på en offentlig plattform skriva något hånfullt om en politiker baserat på hans eller hennes utseende.

Det som skolornas antimobbningsteam försökt inpränta i decennier verkar inte ha haft någon effekt. Det hela ligger sällan över nivån att kalla någon glasögonorm.

 

En människa som drabbas av detta just nu på global nivå är Meghan Markle. Om ni undrar vem det är, så är hon en 41-årig före detta skådespelare som är gift och har två barn med engelske prins Harry.

Ingen behöver bry sig om henne. Hon har ingen formell makt och ingen position som kan hota någon. Ändå är många människor väldigt upptagna med att hata henne.

Hon har en podcast där hon sa något om en olycka som involverade sonen Archie. En harmlös berättelse som en medelålders manlig programledare skällde ut henne för i ett klipp i mitt Facebookflöde. Denna ickehändelse fick tusentals kommentarer.

Meghan Markle och prins Harry.

Meghan Markle sades vara dum, elak, lögnaktig och någon som hennes man omedelbart bör skilja sig ifrån. När jag följde kommentarerna blev det uppenbart att det handlar om ett slags masspsykos.

Man ska hålla med varandra.

Någon börjar med att skriva en elakhet, och sen följer andra efter. Det människor ägnar sig åt i stället för att ta en promenad, hälsa på mormor på äldreboendet eller skaffa sig ett liv, är alltså att skriva samma sak som tusentals andra i ett kommentarsfält på Facebook.

Efter några hundra likartade, hatiska kommentarer var det plötsligt en människa som undrade: ”vad håller ni på med, sluta”.

Sen fortsatte hånet igen.

I den här floden av hat kan det finnas en person som tänker: ”jag måste göra någonting”. Själva mängden av människor som hatar kan ge en knäppskalle idén, och som den tror, ett uppdrag, att verkligen skada.

Är det en sådan värld vi vill leva i?

 


Enligt åklagaren var Annie Lööf ett tilltänkt offer för mördaren Theodor Engström i Almedalen i juli. Han har erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare hos Sveriges kommuner och regioner.
Svenska prinsessan Sofia utsattes för en lavin av elakheter innan hon lyckades sätta stopp genom att tillsammans med prins Carl Philip ta ställning mot trakasserierna och starta stiftelsen Nej till näthat.
”Vi kan se en förskjutning med väldigt mycket hot och hat på nätet. Jag tror att det är någonting som alla bör fundera på”, säger Fredrik Bratt, kommenderingschef för Säpos valstab.

Följ ämnen i artikeln