Den svenska marknadsskolan är världsunik

Nu har Sverige en marknadsskola som inte ens Friedman kunde drömma om, skriver Åsa Linderborg.

Den svenska marknadsskolan är så skamlig, att det knappt går att fatta.

Det var 1991/92 som regeringen Bildt drev igenom att skolan skulle konkurrensutsättas. ”Valfriheten” skulle öka konkurrensen och därmed ”effektiviteten” och ”kvaliteten” till ett lägre pris.

Trettio år senare har vi facit: fiasko över hela linjen. De enda som kan vara nöjda, är skololigarkerna.

Intressant nog tog det ändå nåt decennium innan friskolan blev lönsam. Från början var det nämligen bestämt att man ”bara” skulle få 85 procent av skolpengen. Det räckte inte för att gå med vinst. Några år senare höjde S, med hjälp av MP, skolpengen till 100 procent, samtidigt som man inte satte något vinsttak.

 

Men betydande för vinstrallyt var också de demografiska förändringarna, menar vetenskapsteoretikern Johan Söderberg i sin briljanta studie ”Underdog-metafysiken”. Det var först när invandringen tog fart som det uppstod ett incitament för medelklassen att välja skola. Och välja bort.

Segregationen, menar Söderberg, är nödvändig för att skapa vinstmarginaler.

Han påminner om Milton Friedman, som på 50-talet lade fram ett förslag om school vouchers. Det var efter att USA:s högsta domstol hade förbjudit rassegregering i det offentliga skolsystemet. Hallå, ropade Friedman, nu måste marknadskrafterna ta
hand om det här! Med en skolcheck skulle föräldrarna kunna välja om de vill skicka sina barn till vita, svarta eller blandade skolor.

Nu har Sverige en marknadsskola som inte ens Friedman kunde drömma om. Den är rentav världsunik.

 

Varje vecka avslöjar medierna hur illa det här systemet funkar. Kritiken är massiv.
Även borgerliga väljare är förbannade. 98 procent av lärarna tycker att systemet är fel. Riksrevisionen menar att det är helt åt helvete. Och ändå fortsätter det, år efter år.

Hur är det möjligt?

Den som undrar kan läsa boken ”De gränslösa” av Marcus Larsson och Åsa Plesner. Den handlar om lobbyisterna. Många friskolor ägs av före detta politiker och tjänstemän, som har nätverk som trumfar över både folkvilja och forskning.

Lotta Edholm är ett känt exempel. Hon satt i Tellusgruppens styrelse när hon blev skolminister. Sen dess har aktien stigit som en raket.

Men Larsson och Plesner har hur många fler exempel som helst.

Ta Watma Group AB, som ägs Anders Hultin (han med våffelstugan). Hultin var politiskt sakkunnig för M 1991/92. I styrelsen sitter också Göran Thorstensson, som äger ett fritidshus ihop med Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed. Även styrelseledamoten Mats Olin har haft business med Ed. Osv.

Det finns även skolkoncerner med bemärkta sossar vid rodret.

 

Lobbyisterna ligger på, så in i helvete. De nöter och smörjer, smickrar och smiskar.

Det är inte konstigt att den statliga utredning som 2020 förespråkade minskad vinstpeng, hamnade i papperskvarnen. Avgörande var också att SD svängt 180 grader – efter intensiv uppvakning från lobbyisterna.

Jag vet inte vad som krävs för att ändra det här, men demokrati är tydligen ingen lösning.

 

Följ ämnen i artikeln