Sverige har inte mycket att sätta emot Kinas maffiafasoner

Den långa fängelsedomen mot den svenske bokförläggaren Gui Minhai är ett sätt för Kina att straffa Sverige.

Peking har för vana att trycka till små länder som vågar ta ton mot stormakten.

I motsats till vad Kina påstår finns det inte några uppgifter som tyder på att Gui Minhai gjort sig skyldig till någonting som är brottsligt i ett demokratiskt samhälle.

Detsamma kan man inte säga om Kina.

Kina kidnappade 2015 Gui Minhai från Thailand där han befann sig i sin semesterbostad. Redan det ett brott mot internationell rätt och internationella normer.

Sedan dess har man, bortsett från en kortare tid, hållit honom fängslad utan rättegång. Därtill tvingat honom att framträda i en bekännelsevideo i kinesisk tv.

Skenrättegång

När rättegång väl hölls så skedde det i hemlighet utan att Gui Minhai, som är svensk medborgare sedan 1992, har fått ta emot någon konsulär hjälp från sitt hemland. Sverige informerades inte ens i förväg om rättegången. Hela processen bär prägeln av en skenrättegång.

Kina hävdar dessutom att förläggaren tagit tillbaka sitt kinesiska medborgarskap.

Så uppträder en stenhård diktatur där total rättslöshet gäller.

Gui Minhai är en av flera förläggare och författare som med Hongkong som bas gett ut mindre smickrande böcker om den kinesiska partieliten med president Xi Jinping i spetsen. Övriga förläggare har släppts efter att först ha förts till Fastlandskina och framträtt i bekännelsevideor.

Gui Minhai.

Öppet sår

Av de uppgifter som hittills kommit från Kina framgår att Gui Minhai dömts för att ha lämnat ut hemlig information till främmande makt. Vilket kan vara en omskrivning för att han offentligtgjort ofördelaktig information om Xi Jinping.

Under hans ledning har tumskruvarna dragits åt rejält mot allt vad yttrandefrihet heter.

Fallet med Gui Minhai har successivt utvecklats till ett öppet sår i relationen mellan Sverige och Kina.

Till en början försökte Sverige med så kallad tyst diplomati. Men efterhand har behandlingen av Gui Minhai lett till en öppen konflikt mellan Kina och Sverige. Inte minst sedan Kina efter att först ha släppt Gui Minhai låtit kinesisk polis gripa honom mitt framför svensk ambassadpersonal som var på väg att ta honom till den svenska ambassaden i Peking.

Vid sidan av det har en mycket envis och högljudd opinion i Sverige arbetat för att få Gui Minhai fri. Något som retat Kina.

Den kinesiske ambassadören i Stockholm, Gui Congyou, har upprepade gånger verbalt attackerat demokratiaktivister i Sverige som tagit sig an Gui MInhais fall. Något som ytterligare höjt tonläget mellan Sverige och Kina.

Den kinesiske ambassadören i Stockholm, Gui Congyou, har upprepade gånger verbalt attackerat demokratiaktivister i Sverige som tagit sig an Gui MInhais fall.

Därför är det svårt att inte se den hemliga rättegången mot Gui Minhai och det tioåriga fängelsestraffet som ett sätt att straffa även Sverige. Så brukar Kina numera behandla små nationer som vågar sätta sig upp mot stormakten.

Budskapet till Sverige är att hålla käft.

Maffiafasoner

När fredspriset delades ut till den då fängslade kinesiske människorättsaktivisten Liu Xiaobo riktades Kinas ilska direkt mot Norge. Alla officiella förbindelser lades på is och handelsförbindelserna drabbades hårt. Detta pågick i mer än fem år innan Kina ansåg att Norge straffats tillräckligt.

Vill man försöka se någonting positivt med domen så är det att Gui Minhai nu fått ett tidsbestämt straff istället för att sitta fängslad på obestämd tid. Att Kina skulle ha släppt Gui Minhai utan att åtala honom är inte särskilt troligt.

En möjlig utveckling är att Kina släpper Gui Minhai efter några år när man tycker att Sverige har straffats tillräckligt.

Vad kan Sverige göra?

Regeringen kommer givetvis att fortsätta kräva Gui Minhais frigivning men den bittra sanningen är att Sverige inte har mycket att sätta emot Kinas maffiafasoner.