Säpo kallar till pressträff och säger inget om allt

Säpos årliga presskonferens om hot och sårbarhet har utvecklats till en stilsäker beskrivning av tillståndet i nationen.

På dagen en månad efter Putins invasion av Ukraina var temat för säkerhetspolischef Charlotte von Essens inledande anförande givet, men givetvis gavs även utrymme för allt det där andra som pressen vill veta mer om.

Det skulle ännu dröja en halvtimme tills nyhetsreportrarna fick anledning att anteckna att ryska spioner väntas komma till Almedalen även i sommar och på ett bord utanför aulan i Säpos högkvarter i Solna stod termosar med kaffe, te och karaffer med vatten.

Samt tre sorters smörgåsar. Skinka och ost, bara ost eller keso.

Jag kom på mig själv med att undra vad de suddiga svartvita fotografierna på vad som ser ut att vara en beväpnad man på ett tak handlar om.

En av myndighetens vänliga pressnissar berättade efter att ha ringt några samtal att bilderna troligen är tagna i "Chile någon gång".

Charlotte von Essen, nyligen tillträdd Säpochef, en kvinna med en gedigen yrkesbakgrund inom domstolar och departement, inledde på utsatt tid, 09.30.

Tanken var ursprungligen att som brukligt sammanfatta det gångna året, men som läget i Europa har utvecklats de senaste veckorna hade ambitionerna till kavalkad slängts i papperskorgen.

Förändringar i den europeiska säkerhetsordningen får av lätt insedda skäl konsekvenser för Sveriges säkerhet och von Essen talade om hot på kort och lång sikt och lyckades låta som att hon berättade en hel del, trots att hon egentligen inte sa någonting alls.

Reportrar antecknade, fotografer tog bilder och en och annan ledarskribent nickade förstående. Ryssland, men även Kina och Iran är hot.

Den här årliga uppvisningen är det tydligaste tecknet på den förvandling Säpo har genomgått i modern tid. Från sluten mussla med chefer som aldrig sa ett pip om någonting till relativ öppenhet och tillgänglighet.

Och för kommentariatet, detta egendomliga cirkussällskap bestående av proffstyckare, krönikörer och annat löst folk med för många åsikter om för mycket, har tillställningen blivit lika mycket av en högtid som då Brå presenterar siffror om brottsutvecklingen.

Här finns nämligen någonting för alla. Skribenter till höger kan göra ett nummer av det islamistiska hotet. Skribenter till vänster kan varna för nazism.

Och skribenter i mitten missar aldrig en chans som denna att framstå som kloka och predika behovet av att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

När von Essen pratat klart var det dags för avdelningscheferna.

– Vissa länder agerar allt mer aggressivt i Sverige, sa Daniel Stenling, kontraspionaget.

– Cyberangreppen mot svenska verksamheter pågår ständigt, berättade Carolina Paasikivi, säkerhetsavdelningen.

– Våldsbejakande extremister har flyttat ut på digitala plattformar, påpekade Fredrik Hallström, kontraterrorism.

Reportrar fortsatte att anteckna, fotografer fortsatte att ta bilder.

Den goda stämningen lät sig inte påverkas nämnvärt av att Expressen tog upp pinsamheten med den efterlysta lokalvårdaren som greps utanför statsministerns bostad.

– Vi har identifierat att vissa justeringar av våra rutiner behövdes, svarade von Essen och tog sedan nästa fråga.

”Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetsläge”...”Säpo ser ingen ökning av konkreta aktiviteter som hotar vår säkerhet”...”Vi har intensifierat arbetet med att begränsa ryska underrättelsetjänsters möjligheter att arbeta i Sverige”...

Tillställningen var över inom någon timme. Vad hade vi egentligen fått veta?

Inte mycket. Men vad gör väl det. Säpocheferna fick visa handlingskraft och beslutsamhet. Pressfolket hade sina rubriker och bilder.

Att de flesta av smörgåsarna var oätna är av underordnad betydelse.

Följ ämnen
Ukraina