Visst är konkurrens bra - men låt mig slippa fjäsket

Jodå, jag gillar kon­kurrens. Annars blir det Trabant av allt­ihop, förr eller senare. I bästa fall. I värsta fall blir det snorkiga latmaskar som tar för mycket betalt för att förolämpa dig.

Visst, en del snorkiga latmaskar förblir snorkiga latmaskar, trots konkurrens. Men då kan man gå någon annanstans.

Till och med System­bolaget är ett bra exempel på vikten av konkurrens. Finns det någonstans där man välkomnas lika varmt och inbjudande påläst som på Systemet? Där tipsen och de välmenande råden överlämnas med samma disk­reta lyhördhet? Knappast.

Men vadå, Systembolaget är ju ett monopol? Jaja, på pappret. Men i verkligheten flåsar kon­kurrenterna Systembolaget i nacken, dag som natt. Det beror inte bara på privat­import och hembränning. System­bolaget är ett företag som jobbar under EU:s vassa bila. En enda fördragsvidrig snorkig­het, en enda orättvis ohjälpsamhet och yxan faller.

De vet om det. Det är därför de alltid trippar fram med öronen på skaft och smilbanden fast angjorda snett uppåt. Det är ett monopol byggt på konkurrens.

Så visst är det bra med konkurrens. Men ibland undrar jag.

Det var flera år sedan jag besiktigade bilen. Den gången­ fick jag något som liknade en inkallelseorder. Inga ursäkter, eller servila inställsamheter. Gör det du ska, annars blir du stående. Möjligen bötfälld och svartlistad. Så jag rakade mig, kammade bena och körde till närmaste bilprovning, rak i ryggen som en fura. Med darrande händer lämnade jag över bil­nycklarna och slog under­dånigt ned blicken i smörjgropen.

Att bli godkänd gjorde mig nästan yr av lättnad.

Häromdagen insåg jag att det var dags igen. Jag skriver ”insåg”, för det kom ingen inkallelseorder. Jag fick slå upp mitt eget registreringsnummer på en hemsida, för att få reda på vad klockan var slagen. Nu råder nämligen konkurrens. Det enda jag fått hem är färgglad, fjäskig reklam från olika besiktningsbolag. Den gick förstås rakt i återvinningen.

Jag var inte ens nervös när jag rullade in i hallen. Mötte kontrollanternas blickar med artigt ointresse. Kostade knappt på mig ett leende när jag slank igenom utan anmärkning.

Jodå, jag gillar konkurrens. Men när alla andra auktoriteter blivit insmickrande kon­kurrenter, kunde vi väl ha fått behålla Bilprovningen?