Bara 100 000 väljare skiljer Löfven från Kristersson

Ny toppnotering för M i Aftonbladet/Demoskop

Allmän oro brukar gynna sittande regering. Men inte nu.

Stödet för Moderaterna når i den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop sin högsta nivå sedan valet för drygt två år sedan.​

I inledningen av den akuta coronakrisen ökade stödet för regeringens ledande parti, Socialdemokraterna, för att nå sin topp i maj. Sedan dess har det minskat med 6,1 procentenheter, en förlust som motsvarar omkring 370 000 väljare.

Stödet för Moderaterna, det andra partiet med ambition att vara regeringsbärande, har däremot ökat under pandemin. Inte i varje mätning men sett över tid.

Enligt november månads väljarbarometer skulle i dag 22,4 procent av väljarna lägga sin röst på Moderaterna om det vore val i dag. I valet fick partiet 19,8 procent av rösterna.

I dag skiljer det bara 1,6 procentenheter mellan Socialdemokraterna, det parti som dominerat Sveriges moderna historia, och Moderaterna. Det motsvarar knappt 100 000 väljare.

Moderaterna når sitt högsta stöd sedan valet för drygt två år sedan.

Förklaringen till att väljarna inte gör som de brukar i orostider, flockas kring sittande regering, är inte lätt att hitta.

Man kan inte anklaga regeringen för att ha hanterat coronakrisen illa. Man kan inte heller påstå att Stefan Löfven, nu i karantän i fjorton dagar, inte synts till. Eller att de olika fackministrarna gömt sig bakom skrivborden.

Men alldeles uppenbart tycker väljarna att det är något som fattas. De är inte imponerade. Knappast ens nöjda.

Man kan inte heller förklara det ökade stödet för Moderaterna med partiets egna prestationer. Ulf Kristersson har visserligen varit mycket kritisk till regeringen. Men det måste ändå betraktas som ”standard procedure” för en oppositionsledare. En grundförutsättning för en person med Kristerssons uppdrag.
 

​Men det som stör bilden ännu mer är att stödet för Sverigedemokraterna inte ökar. De brukar vara bäst i Sverige på att exploatera missnöje.

Men coronakrisen har de inte lyckats slå mynt av i någon högre grad. Stödet ligger visserligen över valresultatet men ökningen sedan dess måste efter omständigheterna betraktas som ganska beskedlig. Drygt två procentenheter för att vara exakt.

Man kan alltså konstatera att det inte är som det brukar. Inte i politiken heller. Gamla sanningar gäller inte längre.

Statsminister Stefan Löfven.

De tre partierna i högeroppositionen, M, KD och SD, samlar nästan hälften av väljarna och skulle ha chans till egen majoritet om det vore val i dag. Man skulle kunna se det som en guldsits för Ulf Kristersson, men det är inte säkert att han ser det så. Det skulle göra det svårt att stå emot dem i hans parti som vill se ett utökat samarbete med Sverigedemokraterna.

Stödet för de fyra samarbetspartierna, regeringens S och MP samt C och L, uppgår till knappt 40 procent. Inte mycket att skriva hem om.

För Miljöpartiet och Liberalerna är det fortsatt mycket dystert. I ännu en mätning ligger stödet under den avgörande 4-procentsspärren för att komma in i riksdagen. Ingen ljusning är i syne. Det är ytterligare ett stort problem för Stefan Löfven utöver det sviktande stödet för hans eget parti.

Att bara samarbeta med Centern kan möjligen te sig enklare än att ena fyra partier. Men det räcker inte för ett stabilt regeringsunderlag.
 

Aftonbladet/Demoskop. Så skulle vi röstat nu.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.