EU är enat – eller inte alls

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk

ROM. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk varnar för riskerna med ett splittrat EU.

– EU är enat. Eller inte alls, sade han.

EU:s 60-årsdag firas i dag med en högtidlig ceremoni i samma sal och samma palats på Capitolium, en av Roms sju kullar, som Romfördraget skrevs under för exakt 60 år sedan.

Det är en slokörat och krisdrabbad organisation som möts, dock i ett fantastiskt vårväder. Krisen demonstreras framför allt av att Storbritanniens premiärminister Theresa May inte deltar. På onsdag lämnar hon in sitt lands utträdesansökan.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, en månad yngre än EU, slog an en allvarlig ton i sitt tal innan Romdeklarationen om EU:s framtid skrevs under av alla närvarande regeringschefer, inklusive Stefan Löfven.

Han påminde om att hans hemstad Gdansk fortfarande låg i ruiner när han började skolan, sönderbombad av nazister och ryssar.

– För mig är EU inte en abstraktion. För miljoner människor är det en garanti för frihet, värdighet och oberoende, inte en dröm.

Men han varnade också i skarpa ordalag för att ägna kraft åt att tala om ett Europa i flera hastigheter (när länderna inför olika regler vid olika tillfällen) och möjligheten att lämna organisationen.

– EU är enat. Eller inte alls, sade han och lade till att EU efter Rom ska handla om politisk enighet.

– Inget i våra är för evigt garanterat. Att förstöra ett samhälle går fort.

Även de andra talarna, premiärministrarna i Malta och Italien, EU-parlamentets talman och EU-kommissionens ordförande var mycket allvarsamma i sina tal.

– Vi har lärt oss läxan, sade exempelvis Paolo Gentiloni, Italiens premiärminister, och syftade på att EU måste utvecklas hela tiden.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, tycker att EU och dess medborgare inte är tillräckligt stolta över vad unionen åstadkommit. I andra delar av världen är de imponerade, men här klagar vi.

– EU har förändrat våra liv till det bättre, slog han fast och sade att hans luxemburgiska pappa tvångsrektryterats tilll nazisterna Wehrmacht. Det skulle vara omöjligt i dag.

Romagendan för EU:s framtid är allmänt hållen. Där talas om trygghet, välstånd och jämlikhet. EU ska vara en stark global aktör. De yttre gränserna ska stärkas, migrationen vara hållbar. Dessutom ska fattigdom, utanförskap terrorism och organiserad brottslighet bekämpas.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!