Mejla

Oisín Cantwell

Väntat att Helge Fossmos livstidsstraff skulle omvandlas

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Livstidsstraffet har varit omdebatterat på senare tid.

Möjligen var det därför som chefsrådman Anders Domert kallade till presskonferens för att förklara varför Helge Fossmos straff omvandlas till 26 års fängelse.

Sensationellt var inte beslutet.

Det normala i sammanhang som detta är att den dömde, nästan alltid en mördare, vädjar om tidsbestämt straff, något som åklagaren med hjälp av alla till buds stående näbbar och klor motsätter sig.

Men så var inte fallet denna gång. Inblandade parter har varit överens om att det var dags att göra någonting åt Knutbypastorns livstidsstraff från år 2004 för anstiftan till ett mord och anstiftan till försök till mord i två fall.

Han har hittills avtjänat 14 år och 11 månader. 25 år, krävde Fossmo. 28, kontrade åklagaren.

Helge Fossmo.

Örebro tingsrätt gick i någon mån båda parter till mötes och satte ner foten på 26 år. Vilket innebär att pastorn ska avtjäna drygt 17 år innan han någon gång 2021 friges villkorligt.

Kriminalvården: Låg risk för återfall

När domstol ska fatta beslut av detta slag tittar juridiken på framförallt två saker. Dels hur allvarligt brottet är, dels i vilken utsträckning samhället behöver skydda sig mot den dömde personen.

Kriminaliteten begången av Fossmo är onekligen extraordinär och förtjänar att lagens hårdaste straff i praktiken betyder många år i fängelse.

Men såväl Kriminalvården som Rättsmedicinalverket har i sina yttranden framhållit att mannen har skött sin anstaltsvistelse hyfsat väl och att risken för återfall i grov brottslighet är låg.

Utnyttjade sin ställning

Frågan är då hur långt straffet ska vara. Här ger Högsta domstolen viss vägledning: livstid ska omvandlas till 24 års fängelse för de fall där det finns "särskilt försvårande omständigheter". Domstolen gick med andra ord längre än så.

Örebro tingsrätt konstaterar att Fossmo utnyttjade såväl sin ställning i Knutbyförsamlingen som en person som hyste starka känslor för honom, barnflickan.

Samma domstol omvandlade för övrigt Malexander-mördaren Tony Olssons straff i förra veckan till 35 års fängelse i ett beslut som skapade rubriker och ledde till kritik.

Och för något år sedan fastställdes att Tommy Zethraeus, som mördade fyra personer och skadade ett 20-tal, skulle avtjäna ett straff på 39 år.

Samtliga dessa personer hade sannolikt varit på fri fot igen inom mindre än tio år om de dömts till livstids fängelse på 1970-talet.

Sedan dess har mycket hänt. Lagens strängaste straff döms ut allt oftare och blir allt längre.

Är vår tids avvägningar rimliga? Jag antar att svaret ligger i betraktarens öga.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Livstid blir 26 år för Knutbypastorn Fossmo

ÄMNEN I ARTIKELN

Helge Iversen, f d Fossmo

Knutby

Tony Olsson

Tommy Zethraeus

Högsta domstolen

Kriminalvården